Je eigen Oktoberfest, maar dan stijlvol

Je eigen Oktoberfest, maar dan stijlvol

Bier en braadworst? Dát kan beter.

Het Oktoberfest, oorspronkelijk een jaarlijks volksfeest in München, wordt tegenwoordig ook op veel andere plekken gehouden en rukt steeds vaker op in Nederland. Het is in de kern een soort grande finale na de oogst en voor de winter. En als bier, dirndl's en worst nu niet je ding zijn, kun je ook op je eigen manier een oktoberfeestje houden, met deze mooie Duitse gerechten, #comfortfood

Je eigen Oktoberfest, maar dan stijlvol

© Mona Binner / Kuechengoetter.de

Schupfnudln zijn dikke knoedels die worden gemaakt van aardappelpuree met peper, zout en nootmuskaat die nog even worden gekookt en dan lichtbruin worden gebakken. Ze worden gegeten met gebakken zuurkool en spek. Lekker erbij: een Grüne Veltliner. 

Je eigen Oktoberfest, maar dan stijlvol
De traditionele flammkuchen is een dunne deegbodem met ontbijtspek, ui, kwark en crème fraiche. Hij wordt al wat verfijnder met gedroogde ham, feta en druiven, maar is ook zalig met gerookte zalm en groene asperges. Erbij: een lichte Riesling.  
Je eigen Oktoberfest, maar dan stijlvol

Voor klassieke reibekuchen meng je geraspte kruimige aardappels met geraspte uit (goed laten uitlekken) waaraan je ei, bloem, zout en peper toevoegt. Je bakt er in boter platte aardappelkoeken van die je verrassend genoeg eet met stroop of appelmoes (maar die ook heerlijk smaken met zalm of Marmite). Erbij een frisse Silvaner.

Je eigen Oktoberfest, maar dan stijlvol
Zuurkool wordt in Duitsland alles behalve zuur gegeten. Voor Sauerkraut 2.0 fruit je een uitje, een teentje knoflook en bak je een appel in kleine stukjes mee. Afgestreken eetlepel suiker erbij, glas witte wijn erbij, 500 g zuurkool erdoor roeren. Op smaak maken met laurier, peper en jeneverbessen en in 20 minuten zachtjes gaar laten koken. Lekker bij de Schupnudln. Erbij een kruidige Gewürztraminer.
Je eigen Oktoberfest, maar dan stijlvol

Kaiserschmarren zijn pannenkoeken met rozijnen en appel die extra luchtig zijn omdat de eieren worden gesplitst en het eiwit luchtig wordt geklopt, voor het door het pannenkoekenbeslag wordt geschept. De pannenkoekjes vallen hierdoor vaak uit elkaar, maar dat hoort zo. Erbij een zachte Kerner.

Foto's © iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in