INTERVIEW: LAVINIA MEIJER

INTERVIEW: LAVINIA MEIJER

Lavinia Meijer
Interview:

Deze maand in Nouveau een groot interview met Lavinia Meijer. Zij is een wereldster en haar naam prijkt op vermaarde concertgebouwen en muziektempels van Athene tot Tokio. Zodra haar vingers de snaren van haar geliefde harp beroeren, raakt elk hart in vervoering.

Hieronder een kleine preview van het grote interview in Nouveau.

Hoe kwam je er als jong meisje toe om uitgerekend voor iets bijzonders als de harp te kiezen?

“Ik was acht toen een paar kinderen uit mijn klas een instrument gingen spelen. Toen ben ik ook eens gaan kijken. Ik wilde iets bijzonders, geen piano of een instrument dat veel andere mensen ook spelen. Eén meisje op school speelde harp. Zo ben ik ermee in aanraking gekomen. Het was wel duurder dan een blokfluit. Veel ouders zouden dat niet betalen, maar mijn ouders zeiden: 'Als jij het over een jaar nog steeds wilt, mag je van ons op harples.' Dus ging ik op mijn negende naar de muziekschool... De eerste avond had ik al blaren op mijn vingers. Zo enthousiast was ik."

Je gelooft niet zo in toeval, een hogere macht of het universum?

“Ik ben niet gelovig opgevoed, maar ik heb wel een dankbaar gevoel. Want ik zie de waarde van wat ik met mijn leven kan doen, groot en klein. Ik kan vrij bewegen, sporten, we hebben brood en wijn, ik ben gezond en gezegend met een prachtig talent.”

Lavinia in het kort: Lavinia Meijer (Zuid-Korea, 1983) studeerde cum laude af aan het Utrechts Conservatorium, waar ze op haar elfde was toegelaten, en het Conservatorium van Amsterdam. Al tijdens haar afstudeerconcert speelde ze alleen eigentijdse composities. Lavinia experimenteert ook met elektronische muziek, theatermuziek, jazz en pop en speelt tegenwoordig op de meest befaamde concertpodia ter wereld. Al jong behaalde ze wereldwijd prijzen voor haar virtuoze spel. Lavinia's nieuwste album heeft Einaudi by Lavinia: Passaggio en bevat stukken van de Italiaanse componist/pianist Ludovico Einaudi. Meer informatie over de concerten van Lavinia Meijer is te vinden op: www.laviniameijer.com