Huh, is wierook even slecht als een sigaret?

Huh, is wierook even slecht als een sigaret?

Weet wat je opsteekt, euh, aansteekt.

Even een stokje tegen de kookluchtjes, als huisparfum of om in de stemming te komen voor een meditatie – in heel wat huizen is wierook te vinden. En dat blijkt in de praktijk minder verheffende effecten te hebben dan je zou hopen.

Wierook bevat nog altijd stoffen die erg schadelijk zijn voor de volksgezondheid, meldt de Belgische consumentenclub Test Aankoop op basis van eigen onderzoek. De organisatie sloeg in 2004 en 2013 ook al alarm, maar stelt vast dat de Europese regels die daarna zijn opgesteld niet worden nageleefd.

Huh, is wierook even slecht als een sigaret?

Uit laboratoriumtesten blijkt dat kankerverwekkende stoffen als benzeen, formaldehyde en naftaleen in wierook zijn verwerkt, aldus Test Aankoop. Die wijst er verder op dat fijnstof en koolstofmonoxide die vrijkomen bij de verbranding kunnen leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritatie van ogen en longen. 'De verontreiniging van de lucht in huis vormt een groot probleem. Op zich is er amper een verschil tussen dergelijke producten aansteken en in huis roken', is de conclusie.

Foto's (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in