Michelin deelt nu ook groene sterren uit!

Michelin deelt nu ook groene sterren uit!

Dít zijn de gastro-toppers van 2021.

Restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen behouden hun drie Michelinsterren. Nederland krijgt er dit jaar geen nieuw driesterrenrestaurant bij, werd duidelijk tijdens een online ceremonie van Michelin in een leeg DeLaMar Theater in Amsterdam.

Michelin deelt nu ook groene sterren uit!

(c) Inter Scaldes

De uitreiking van de Michelinsterren is deze keer anders dan andere jaren. Niet alleen vanwege de coronamaatregelen, waardoor de bijeenkomst digitaal verloopt, maar vooral omdat een deel van het nieuws dit weekend al per ongeluk uitlekte

Verdwenen sterren

Zes restaurants die vorig jaar nog een Michelinster droegen, staan dit jaar niet op de lijst. Niet omdat Michelin ze minder van kwaliteit acht, maar omdat ze zijn gestopt, omdat ze failliet zijn gegaan of omdat het restaurant in andere handen is overgegaan. Het gaat om De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven, De Zwaan in Etten-Leur, Lucas Rive in Hoorn, Niven in Rijswijk, De Vrienden van Jacob in Santpoort en De Heer Kocken in Vught. 

Groene Michelinsterren!

Acht Nederlandse restaurants zijn dit jaar voor het eerst bekroond met een groene ster voor duurzame gastronomie. Naast De Librije gingen die naar Bolenius en De Kas in Amsterdam, Lokaal in Doetinchem, De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Restaurant One in Roermond, Aan Sjuuteänjd in Schinnen en Het Seminar in Zenderen.

Zaterdag werd zoals gezegd al bekend dat tien restaurants in elk geval een ster erbij hebben gekregen. Als gevolg van een technische storing stonden ze al in de Michelin-app. Zo hoorde chef Hans van Wolde van Brut172 in Reijmerstok (Limburg) dat hij in een klap twee sterren kreeg. Van Wolde, die met zijn voormalige restaurant Beluga ook twee sterren had, begon vorig jaar maart met zijn nieuwe zaak.

Restaurant 212 Amsterdam werd ook al verrast met een tweede ster. Nieuwkomers, met één ster, zijn De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Kasteel Heemstede in Houten, Zeezout in Rotterdam, Daalder en Wils in Amsterdam, Pieters in Bergambacht, Meliefste in Wolphaartsdijk (Zeeland) en Tilia (voorheen De Zwaan) in Etten-Leur.

Beste sommelier

Michelin deelt nu ook groene sterren uit!

Verder werd Edgaras Razminas van restaurant De Lindehof in Nuenen uitgeroepen tot beste sommelier van het jaar. De Service Award ging naar Cindy Borger van De Groene Lantaarn in Zuidwolde.

Wachten op versoepelingen

Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin Gids, zei dat de chefs ondanks het zware coronajaar de inspecteurs zijn blijven verrassen.

Michelin deelt nu ook groene sterren uit!

"We weten dat het zwaar is voor iedereen, in het bijzonder voor de chefs en hun team." Volgens hem is het daardoor "meer dan ooit" belangrijk de chefsgemeenschap bij elkaar te brengen. "We hopen dat restaurants snel weer open kunnen en dat deze selectie mensen aanmoedigt weer naar restaurants te gaan zodra het weer kan."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in