In augustus zijn er altijd veel vallende sterren te zien en dit jaar valt de piek in de nacht van 12 op 13 augustus. Dus als je nog iets te wensen hebt…
De vallende sterren maken deel uit van een wolk van stofdeeltjes in de staart van komeet 109P, ook bekend als Swift-Tuttle. De wolk heeft een aanzienlijk romantischere naam: de Perseïdenzwerm, al bekend sinds het jaar 36. De afgelopen week waren er al aardig wat te zien, maar vannacht is het in heel Europa echt raak, met wel 45 tot 60 vallende sterren per uur.
Om ze te zien, moet het onbewolkt zijn en eerlijk is eerlijk – het zit niet mee dat het bijna volle maan is. Het helpt om op een donkere plek te zijn, vaak is het al genoeg om even de bebouwde kom uit te rijden. Maak het je makkelijk: picknick mee, plaid mee: liggend op je rug zie je het meest aan de hemel.
Een vallende ster is een verschietend lichtlijntje aan de hemel, dat heel even te zien is. Wat je ziet, is gruis in de staart van de komeet dat met hoge snelheid – zo'n 200.000 km per uur in de atmosfeer van de aarde komt en daar verbrandt. Er wordt echter al eeuwen ook symbolische betekenissen aan toegekend. Zo zagen de oude Grieken er vallende en opstijgende zielen in.
De Grieken zitten ook achter het bijgeloof dat je een wens mag doen, iets wat meer dan de helft van de wereldbevolking ook daadwerkelijk schijnt te doen bij een vallende ster. Met dank aan Ptolemy die 150 jaar na Christus schreef dat de goden af en toe even naar de aarde kwamen. Bij die afdeling stootten ze wel eens tegen een ster, die dan naar beneden kukelde. Dat werd op aarde gezien als een teken dat de goden in de buurt waren, waardoor de kans groter was dat een wens in vervulling zou gaan.
De spelregels zijn al eeuwen wereldwijd hetzelfde: je moet de wens doen op het moment dat je de ster ziet vallen (heb er dus eentje paraat, voor nadenken is geen tijd!) en het moet een stille wens zijn: wie hem doorvertelt, kan naar vervulling fluiten.
PS Mocht je willen weten wat je verder nog aan de hemel ziet, dan is de Star Walk 2 app (Android en iOS, met reclame gratis, zonder 4 euro) een uitkomst. Je opent de app, richt het scherm naar de nachtelijke sterrenhemel en er gaat een wereld aan planeten en constellaties voor je open.
Foto's © ANP, iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in