Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Goed om te weten: dit doet alcohol met je lichaam aan boord van een vliegtuig

Wij laten dat wijntje de volgende keer bij nader inzien toch maar staan... 

alcohol vliegtuig

Het is een welbekend fenomeen: je nestelt je in je vliegtuigstoel en vrijwel meteen biedt de stewardess je een drankje aan. Natuurlijk zeg je volmondig 'ja', maar wist je dat je dat glaasje wijn, bier of iets sterkers beter kunt laten staan? Uit onderzoek, gepubliceerd in het medisch tijdschrift Thorax, blijkt namelijk dat dat een stuk beter is voor je gezondheid.

Ongezond

Uit onderzoek bleek namelijk dat het drinken van alcohol in een omgeving met lage luchtdruk, zoals in een vliegtuig, helemaal niet goed is voor je gezondheid. Bij de mensen die na het drinken van een alcoholische versnapering in slaap vielen, werd een dalende bloedzuurstof gemeten en daarnaast steeg hun hartslag. “Het vormt een aanzienlijke belasting voor het hart- en vaatstelsel en kan leiden tot verergering van de symptomen bij patiënten met hart- of longziekten”, vertellen de onderzoekers.

Complicaties

Hogere doses alcohol versterken dit effect en vergroten het risico op complicaties, vooral bij ouderen en mensen met bestaande medische aandoeningen. Gemiddeld zakte de zuurstofverzadiging in het bloed tot 85% bij mensen die een glaasje gedronken hadden voor het slapen gaan. Ter vergelijking: gezonde mensen hebben normaal gesproken een zuurstofsaturatie tussen 95% en 100%. Deskundigen waarschuwen dat een zuurstofsaturatie onder de 90% al gevaarlijk kan zijn. Dat extra glaasje slaan we de volgende keer toch maar over!

Verbaasd

Dat het nuttigen van alcohol in het vliegtuig zo’n groot effect heeft op ons lichaam, hadden ook de specialisten binnen het onderzoek niet voor mogelijk gehouden. Dr. Eva-Maria Elmenhorst, een van de auteurs van het onderzoek van het Institute of Aerospace Medicine in Keulen, laat weten: “Het verraste ons dat het effect zo sterk was.” Daarom waarschuwt ze nu voor de gevaren die erbij komen kijken. “Drink alsjeblieft geen alcohol als je in een vliegtuig zit."

Lifestyle
  • Dingen voor Vrouwen
  • Adobe Stock