Even lachen om de Trumpkins!

Even lachen om de Trumpkins!

Er is dit jaar een opvallend pompoenthema.

In de aanloop naar Halloween (31 oktober) heeft half Amerika het druk met pompoenen uithollen en er iets fraais in snijden om met een kaarsje erin het handwerk mooi uit te laten komen.

De afbeeldingen hebben altijd iets afschrikwekkends (scroll even door als je wilt weten waarom), maar zo vlak voor de Amerikaanse verkiezingen neemt een heel ander thema het over: geen pumpkin, maar een Trumpkin, onder het motto Make Halloween Horrifying Again! 

De geschiedenis van de Jack-o'-lantern stamt uit Ierland waar grote knollen en aardappelen voor hetzelfde doel werden gebruikt. Erbij hoort de legende van Stingy Jack die de Duivel uitnodigde om wat met hem te drinken. Zoals de naam al aangeeft, was Jack te gierig om voor zijn drankje te betalen, dus haalde hij de Duivel over om zich tijdelijk in een munt te veranderen, waarmee beide drankjes konden worden vereffend.

Even lachen om de Trumpkins!

De Duivel deed dat, Jack hield echter het geld en stopte het in zijn zak naast een zilveren kruis, wat de Duivel ervan weerhield weer terug te veranderen in zijn oorspronkelijke vorm. Na zijn dood nam de Duivel wraak: Jack kwam de hemel niet in, maar Satan wilde hem ook niet in de hel hebben en stuurde hem de nacht in, met alleen een gloeiend kooltje om zijn pad te verlichten.

Even lachen om de Trumpkins!

Jack legde het in een uitgeholde knol en dwaalt volgens het verhaal nog altijd zo rond. Ierse emigranten namen de legende mee naar Amerika, de knollen – en later pompoenen – worden met enge gezichten uitgesneden en rond Halloween voor de deur gezet met een kaarsje erin om Jack en andere dolende geesten af te schrikken.   

Openingsfoto (c) Heather Wilder Art

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in