Het is een gedeeltelijke, dus laaggespannen verwachtingen…
Voor het eerst sinds 2015 is er vandaag weer een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De eclips vindt donderdag 10 juni plaats tussen 11.19 en 13.31 uur, waarbij de zon op het hoogtepunt om 12.23 uur voor 17 procent wordt bedekt door de maan.
In tegenstelling tot zes jaar geleden lijkt het weer deze keer mee te werken. Het is zonnig en er zijn weinig wolken en dat biedt meer kansen om de zonsverduistering te kunnen zien. In het zuiden van Nederland is de kans om de eclips te aanschouwen het grootst, omdat de lucht daar strakblauw zal zijn. In het noorden en het oosten van het land zijn er waarschijnlijk ook stapelwolken.
Donderdag 10 juni is er tussen 11:19 en 13:31 uur in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Wetenschapsjournalist @govertschilling geeft tips hoe je die het best kan zien! #vergiet #zon #vroegevogels Luister naar de reportage @NPORadio1 https://t.co/0cfm1w3cnq pic.twitter.com/yIJKNkLtZN
— Vroege Vogels (@VroegeVogels) June 6, 2021
Eclipsbril is een must
Kijk niet met het blote oog of een zonnebril naar de zonsverduistering. Het recht in de zon staren kan, ook tijdens een eclips, je netvlies onherstelbaar beschadigen, wat kan leiden tot slechtziendheid of blindheid. Zeker bij kinderen bestaat dat gevaar. Kijk ook niet door fotonegatieven, cd's, fotografische filters of gewone zonnebrillen aangezien deze niet de ultraviolet- en infraroodstraling tegenhouden Kijk alleen door een speciale eclipsbril (opticien, sterrenwacht, online): daarin is een speciale filterfolie aangebracht. Ook door een eclipsbril mag je overigens maximaal 30 seconden in de zon kijken.
Indirect waarnemen
Heb je geen eclipsbril, dan kun je de gedeeltelijke zonsverduistering veilig indirect waarnemen of fotograferen. Het eenvoudigst doe je dat met behulp van een stuk karton met een kleine, ronde opening erin. Houd het karton ongeveer een meter boven de grond of voor een muur.
Tip van @govertschilling voor a.s. donderdag: prik een gaatje in karton en laat de zon erdoorheen schijnen. Dan zie je op c.a. 1 meter achter het karton een projectie van de zon. https://t.co/ipVFbdfNQO. Ook leuk op school, kan de hele klas meekijken!
— ESERO NL (@eseroNL) June 8, 2021
Eventueel kun je een wit laken voor de muur spannen of op de grond leggen. Het zonlicht valt door het gaatje in het karton op de grond of op de muur. Daarop zie je dan de zonsverduistering. Indirect waarnemen moet je binnen doen, omdat buiten zoveel omgevingslicht is dat het zonnebeeld rond blijft.
Wanneer moet je klaar zitten?
Je kunt dus het best om 12.23 uur een blik omhoog werpen met een eclipsbril op je neus. Dan is er een ‘hap’ uit de rechterkant van de zon te zien, die ook steeds groter wordt. Diezelfde hap is later aan bovenkant van de zon te zien, waarna die via links weer verdwijnt.
Zaklantaarn stand-by houden?
Echt donker zal het in Nederland niet worden, wel hebben netbeheerders extra vermogen ingekocht om te voorkomen dat er grootschalige stroomstoringen optreden. Hoe meer zonne-energie er wordt opgewekt, hoe groter het risico van een storing bij een (gedeeltelijke) zonsverduistering. Gezien de weersomstandigheden betekent de eclips van morgen een tijdelijk verlies van 800.000 megawatt. In vergelijking: dat is groter dan het verbruik van Amsterdam, vandaar dat de Europese netbeheerders ervoor klaar zitten. Wat niet wegneemt dat ze het fijn zouden vinden als we morgen tussen 11:15 en 13:30 moet massaal airco's, wasmachines, vaatwassers en wasdrogers aan zouden zetten - alle kleine beetjes helpen.
De volgende gedeeltelijke zonsverduistering is op 25 oktober 2022.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in