• Lifestyle

Dit is waarom je op 9 mei naar het Groninger Museum wilt

Dit is waarom je op 9 mei naar het Groninger Museum wilt

Weet je het nog: donderdag 9 mei is het precies 100 jaar geleden (!) dat vrouwenemancipatie hoogtij vierde: de Tweede Kamer nam de wet van het vrouwenkiesrecht aan. Naast mannen konden nu ook vrouwen stemmen én verkozen worden.

Deze eerste stap naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen, is er een op te herinneren. Sterker nog: te vieren. Dat vind het Groninger Museum ook! De gehele dag is de toegang tot het museum, de gloednieuwe tentoonstelling Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht, en alle activiteiten geheel gratis. Hier. Wil. Je. Heen. 

Feest, reflectie en debat

Dankzij een ellenlange strijd van ontzettend moedige vrouwen, kunnen we 9 mei het 100-jarig bestaan van het vrouwenkiesrecht vieren. Hoera! 

Verwacht een inspirerende dag vol voorstellingen, interviews (zo zal Janine Abbring de eerste vrouwelijke Tweede Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven interviewen), muziek (van onder andere het Groninger koor Bladgoud), lezingen (neem: hoogleraar moderne geschiedenis en gastconservator Mineke Bosch, die het belang van kunst en cultuur in de vrouwenkiesrechtbeweging bespreekt) en rondleidingen. 

Inmiddels is veel bereikt als het gaat om gelijkheid en inclusiviteit, maar ook anno 2019 zijn er nog tal van blinde vlekken en hete hangijzers. Daarom is er reden voor feest, maar ook voor reflectie, debat en actie.

Lees ook: 'Bijna drie kwart van de vrouwen huilt tijdens film'

Tentoonstelling Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht

De tentoonstelling bestaat uit uitgebreid overzicht van de strijd en gebeurtenissen rondom het vrouwenkiesrecht. Er gaat speciale aandacht uit naar vrouwen die een grote rol speelden, zoals: de Groningse arts Aletta Jacobs (op de foto). 

De tentoonstelling wordt vormgegeven door diverse vaandels, foto's, cartoons, schilderijen en historische documenten over de actievoering. Zelfs het wetswijzigingsartikel, uitgeleend door het Nationaal Archief, maakt hier deel van uit.

Mocht je donderdag 9 mei aanstaande al plannen hebben, no worries. De expositie Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht is open tot 15 september dit jaar. Máár op 9 mei is de toegang gratis, en worden er speciale instaprondleidingen gedaan. Let wel: er zijn beperkte plekken. 

Beeld: Aletta Jacobs op de dag van haar promotie, 8 maart 1879. Fotograaf onbekend, Groninger Archieven

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in