Janine Abbring heeft weer bijzondere mensen aan tafel.
Voor de liefhebbers van Zomergasten: er komt een korte, maar krachtige reeks Wintergasten waarin Janine Abbring met internationale gasten aan de hand van zelfgekozen film- en televisiefragmenten hun persoonlijke blik op onze tijd en de wereld bespreekt.
Abbring spreekt in de laatste week van het jaar met historicus Yuval Noah Harari, performancekunstenaar Marina Abramović, beeldend kunstenaar Grayson Perry en schrijver Colson Whitehead (er had van ons nog wel een Hans Klok tussen gemogen, maar een mens kan niet alles hebben). De gesprekken zijn van 27 tot en met 30 december te zien op NPO 2.
Historicus én futuroloog
Van het gezelschap Harari vermoedelijk de onbekendste, maar juist dat kan wel eens een spannende aflevering worden, want de man is een pragmatisch en optimistisch historicus en futuroloog, bekend van 'Sapiens, een kleine geschiedenis van de mensheid' en '21 lessen voor de 21ste eeuw' misschien wel wat voor je.
Voor wie het graag luchtig houdt: van Sapiens is ook een graphic novel gemaakt. HIj is van mening dat onze hersenen helemaal niet geschikt zijn voor het oplossen van de klimaatramp. "Toen we evolueerden als jagers-verzamelaars, was het nooit zo dat we het klimaat konden veranderen op een manier die ons zou schaden, en dus was dat geen verhaal dat ons interesseerde," zegt de wetenschapper in De Morgen. "Waar we wel in geïnteresseerd waren, was het verhaal dat sommige mensen in de stam samenzwoeren om ons te doden."
Realistisch
"We hebben dus een narratief probleem met de klimaatverandering. Het goede nieuws is dat het niet te laat of te moeilijk is om er iets aan te doen. Volgens de beste rapporten die ik gelezen heb, volstaat het om 2 procent van het globale jaarlijkse bbp (bruto binnenlands product) te investeren in milieuvriendelijke technologie en infrastructuur om een catastrofale klimaatverandering te voorkomen. Het mooie aan die 2 procent is dat het - ook al is het veel geld - totaal realistisch is."
De wereld vergaat niet
"Als het 20 procent was, zou ik zeggen: 'Vergeet het, het is te laat.' Maar 2 procent? De taak van de gemiddelde politicus is 2 procent van de begroting te verplaatsen van hier naar daar. We weten hoe we dat moeten doen. We moeten wegblijven van de apocalyptische redenering dat het te laat is en dat de wereld vergaat, en het praktischer benaderen: 2 procent van de begroting. Meer is het niet."
"Het is hoopvol. Het is dus niet zo dat we de hele economie moeten omgooien en opnieuw in grotten moeten gaan leven. We moeten gewoon 2 procent van de begroting verschuiven. Ik vind dat wel degelijk een krachtige boodschap." En die zien we hem graag eens nader uitleggen in Wintergasten.
Foto (c) Brunopress
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in