Wát een leuke primeur voor het Weense Opera Bal

Door Ella Vermeulen
Wát een leuke primeur voor het Weense Opera Bal

'We willen alleen maar samen dansen.'

Traditioneler dan het Weense Opera Bal wordt het niet. Debutantes in het wit, cavaliers in rokkostuum, vaststaand protocol – het is al ruim 200 jaar oud en sinds een paar tweaks in 1935 is er maar bar weinig veranderd. Maar ook dit bastion van de society gaat met zijn tijd mee: op 20 februari dansen er voor het eerst twee vrouwen samen.

Duitse studenten Sophie Grau en Iris Klopfer doen mee aan de grootse openingsceremonie op 20 februari. Dan voeren 180 debutantenstellen, allemaal zorgvuldig geselecteerd, een klassieke danschoreografie uit en dansen hun eerste wals.

De twee schoolvriendinnen hebben geen relatie. "We hebben geen aanvraag gedaan om de tradities van het bal te veranderen," zegt Iris. "Dit gaan niet over ideologie of gender, we willen alleen maar samen dansen. Ik heb met veel mannen gedanst die niet zo goed konden leiden, tussen ons werkt de interactie gewoon goed."

Wát een leuke primeur voor het Weense Opera Bal

Klopfer zal gekleed gaan in een witte baljurk en een tiara. Haar partner (hier op de foto) moet volgens de traditie een jacquet dragen. Grau is non-binair, ze identificeert zich niet met een geslacht. "Tijdens het bal neig ik naar mijn mannelijke kant. Een stel dat beiden een baljurk wil dragen zou het waarschijnlijk moeilijker krijgen."

Het is een prachtig opstapje naar een debutantenbal met meer diversiteit - 'Alles Walzer!' heeft nog nooit zo heerlijk inclusief geklonken.  

Foto (c) Getty Images, Hollandse Hoogte  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in