Sfeervolle beelden van het leven op straat

Sfeervolle beelden van het leven op straat

Fotomuseum aan het Vrijthof presenteert 'Streetlife'.  

Heerlijk: geen virtuele tour, maar weer zelf kunnen rondlopen en rondkijken. Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert van 1 juni tot en met 27 september 2020 de tentoonstelling 'Streetlife'.

Het boutique museum toont kleurrijk werk van de Amerikaanse fotograaf Jamel Shabazz en zwart-wit portretten van de Nederlandse fotograaf Hans Rietveld. De straatfotografie markeert de jaren '60, '70 en '80. Bij de tentoonstelling wordt ook het nieuwe fotoboek 'City Metro' van Shabazz gelanceerd.

Sfeervolle beelden van het leven op straat

A mother's love, Brooklyn NYC, 1987 (c) Jamel Shabazz

Jamel Shabazz geniet internationale bekendheid als documentaire-, straat-, mode- en portretfotograaf. Hij fotografeert het bruisende straatleven in New York City al sinds 1980.

Sfeervolle beelden van het leven op straat

Fly Girl, SoHo, NYC 2004 (c) Jamel Shabazz

Naast muzikanten heeft hij het alledaagse leven op straat en in de metro geportretteerd. In het monumentale museum zijn vijftig foto’s te zien. De tentoonstelling ‘Streetlife’ richt zich op zijn fotografie uit de jaren '80. Bezoekers kunnen op platenspelers zelf bijpassende muziek draaien. Gastcurator van de expositie is de Duitse galeriehouder Bene Taschen.  

Sfeervolle beelden van het leven op straat

In de tentoonstelling worden dertig zwart-wit foto’s van Hans Rietveld gepresenteerd. Met zijn camera legde hij het straatleven vast; in zijn geliefde stad Maastricht – waar dit meisje springt op het Vrijthof – Parijs of waar hij ook was. Rietveld fotografeerde altijd mensen in ogenschijnlijk gewone omstandigheden. De nostalgische beelden zijn vooral uit de periode 1965-1975.

Sfeervolle beelden van het leven op straat

Black Diamond, Brooklyn, NYC, 2001 (c) Jamel Shabazz

Jamel Shabazz (New York, 1960) groeide op in Brooklyn en is al 45 jaar actief als fotograaf. Zijn iconische foto’s zijn veelvuldig gepubliceerd en gebundeld in negen monografieën. Daarnaast is zijn autonome werk opgenomen in de collecties van musea als het Whitney Museum of American Art (New York), The Bronx Museum of the Arts (New York) en het Smithsonian National Museum of African American History & Culture (Washington). In 2018 ontving Shabazz een Gordon Parks Foundation Award.

Sfeervolle beelden van het leven op straat

Naast zijn autonome fotografie werkt Jamel Shabazz ook in opdracht voor magazines en modemerken. Zo fotografeerde hij Naomi Campbell voor magazine Essence...

Sfeervolle beelden van het leven op straat

...en influencer en media personality Kylie Jenner voor PUMA.

Hans Rietveld (Den Haag, 1942) volgde een grafische opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht waar hij sinds 1970 woont. Hij combineerde zijn werk als graficus met fotografie en had een grote interesse en nieuwsgierigheid in mensen. Voor de fotograaf waren Johan van der Keuken en Ed van der Elsken belangrijke tijdgenoten en inspiratoren.     

Foto's courtesy of Fotomuseum aan het Vrijthof

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in