Mooi: Lenny Kuhr herenigd met songfestivalgitaar

Mooi: Lenny Kuhr herenigd met songfestivalgitaar

Het duurde meer dan 50 jaar, maar toch…

Op 29 maart 1969, iets meer dan 52 jaar geleden, speelde Lenny Kuhr ‘De Troubadour’ op haar gitaar tijdens het Eurovisie Songfestival in Madrid.

Mooi: Lenny Kuhr herenigd met songfestivalgitaar

Met haar optreden behaalde ze 18 punten en veroverde daarmee een gedeelde eerste plaats, samen met Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De gitaar waarmee Lenny het Eurovisie Songfestival won verloor ze uit het oog, maar is onlangs weer opgedoken.

Als jong meisje leerde Lenny gitaarspelen van mijnheer van Erp, die een muziekwinkel en muziekschool in Eindhoven had. Zij kocht daar een lichtbruine gitaar van het Zweedse merk Lewin, waar zij op speelde tijdens haar winnende optreden.

Mooi: Lenny Kuhr herenigd met songfestivalgitaar

Na het winnen van het Eurovisie Songfestival kreeg Lenny Kuhr een relatie met Jaap. Nadat de relatie na een aantal jaren eindigde verloren ze elkaar uit het oog. 

Bijna vijftig jaar later ontvangt Lenny een onverwachts mailtje.

Mooi: Lenny Kuhr herenigd met songfestivalgitaar

Lenny Kuhr: "Els, de vrouw van Jaap, mailde om te vertellen dat Jaap was overleden. Bij het leegruimen van zijn kamer vond zij een gitaar, gewikkeld in plastic. Jaap had Els verteld dat dit mijn gitaar was. Els was er daarom van overtuigd dat dit dé gitaar was waarmee ik destijds het Songfestival won. Ze wilde deze aan mij teruggeven. Ik sprak met Els af op een terras in Amsterdam. De gitaar die ze mij daar liet zien was een stuk donkerder. Ik twijfelde. Toch nam ik de gitaar maar mee. Eenmaal thuis was ik overtuigd: dit is niet mijn gitaar, dit is een gloednieuwe gitaar van het merk Yamaha."  

Niet veel later ontvangt Lenny een telefoontje van Els: had opnieuw een gitaar gevonden

Had jeugdliefde Jaap het dan verhaal uit zijn duim gezogen? Dit was niet de welbekende gitaar. Lenny vindt het zielig voor Els, dus zegt maar niets. Niet veel later ontvangt Lenny een telefoontje van Els: had opnieuw een gitaar gevonden, weggestopt in een hoekje. Wederom spreken ze af op hetzelfde terras in Amsterdam.

Mooi: Lenny Kuhr herenigd met songfestivalgitaar

"De gitaar die ik toen onder ogen kreeg was een stuk donkerder dan ik mij kon herinneren. De gitaar had diepe scheuren aan beide zijkanten, maar had wél het naamplaatje van mijn gitaarleraar erop. Ik heb de gitaar laten schoonmaken en laten controleren door een gitaarbouwer die de nervenstructuur van het voorblad heeft vergeleken met foto’s van Madrid. En ja hoor: dit was de gitaar waarmee ik het Eurovisie Songfestival in 1969 won."  

‘De Troubadour’

De hereniging met de gitaar die haar naar de winst speelde zorgt voor nieuwe inspiratie voor haar volgende album, dat ze momenteel opneemt in de studio van Excelsior Recordings.

‘De Troubadour’ komt terug in één van de nieuwe nummers op haar album, maar op welke manier houdt Lenny Kuhr nog even geheim. De teruggekeerde gitaar wordt ook bespeeld op het album dat na de zomer verschijnt.  

Mooi: Lenny Kuhr herenigd met songfestivalgitaar

Lenny Kuhr is te zien tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival op zaterdag 22 mei, waar zij deel uit maakt van het Rock The Roof-optreden met andere, iconische oud-Songfestivalwinnaars. 

Foto's (c) Eurovision, Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in