Made You Look: A True Story About Fake Art

Door Ella Vermeulen
Made You Look: A True Story About Fake Art

Voor de liefhebbers van een goede crime-docu.

'Made You Look: A True Story About Fake Art' is zo'n documentaire waarbij je niet meer weg kunt zappen. Het verhaal begint in  2000, als een vrouw de prestigieuze New Yorkse galerie M. Knoedler & Co inloopt. Dit instituut is opgericht in 1846 en geniet wereldfaam. 

De vrouw bezit een collectie onbekende expressionistische meesterwerken van onder andere Pollock, de Kooning en Rothko. Ze heet Glafira Rosales en wat niemand op dat moment weet, is dat ze een oplichtster uit Long Island is.

Vervolgens ontrolt zich een saga van hebzucht, hoogmoed en peperduur bedrog in de kunstwereld, dat je ondergaat als een Agatha Christie-roman. Je maakt kennis met superrijke, geobsedeerde kunstliefhebbers, waarvan je je kunt afvragen of het hun hart is dat sneller gaat kloppen van een werk, of meer het idee van de status of de belegging die het vertegenwoordigt.

De documentaire heeft een heerlijke nieuwe-kleren-van-de-keizer-moraal en prikt tegelijk heel wat opgeblazen ego's door. Nu te zien op Netflix en een absolute aanrader.

Doe je mee aan de grote Nouveau Enquête? Kost je maar 5 minuutjes en we verloten fijne beautypakketten als bedankje!