• Cultuur

Liveconcert: de nieuwe wereld volgens Dvořák

Liveconcert: de nieuwe wereld volgens Dvořák

Verhalend, heel klein, heel groot – prachtig!

Op maandag 26 april om 20.00 uur zendt Calefax live vanuit het Concertgebouw Amsterdam een interactieve livestream uit van De Nieuwe Wereld Volgens Dvořák. Het concert is te bekijken via Concert in Huis.

De Nieuwe Wereld 

In 1891 werd Antonín Dvořák naar de Verenigde Staten gehaald om de ‘Amerikaanse muziekstijl’ vorm te geven. Doordat welvarende componisten voortbouwden op de muziek van hun Europese voorouders, was er tot dat moment in de klassieke muziek nauwelijks sprake van een Amerikaanse identiteit.

Liveconcert: de nieuwe wereld volgens Dvořák

Toen Dvořák in Amerika voor het eerst spirituals hoorde, zag hij in dat deze liederen dezelfde functie vervulden als de Boheemse volksmuziek in zijn eigen composities.

Liveconcert: de nieuwe wereld volgens Dvořák

Dit inzicht betekende een keerpunt voor de Amerikaanse klassieke muziek, waar meer aandacht kwam voor muziek van andere etnische groepen. In De Nieuwe Wereld volgens Dvořák belicht Calefax Amerikaanse muziek die vóór Dvořáks komst nauwelijks kansen kreeg én de ontwikkeling die de muziek daar na zijn vertrek doormaakte.

Interactief publiek 

Leuke extra: je kunt interactief deelnemen aan het concert. Tijdens de stream worden live muziek en vooraf opgenomen concertvideo's afgewisseld met vragen uit het publiek en vertellen de musici over de stukken. In de concertzaal staat een projectiescherm waarop een geselecteerd publiek zichtbaar is.

Liveconcert: de nieuwe wereld volgens Dvořák

Wil jij deze unieke kans om tijdens het concert je vraag te stellen aan de musici van het Calefax Rietkwintet? Ga dan naar de socials van classicnl en maak kans op één van de 25 beschikbare virtuele plaatsen op dit scherm in het Concertgebouw Amsterdam.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in