• Cultuur

5 x carnaval, maar dan stijlvol

Door Ella Vermeulen
5 x carnaval, maar dan stijlvol

Wel haute kostuums, geen hoempa.

Carnaval is een feest dat alleen kenners onder de grote rivieren echt begrijpen. Voor wie de oorsprong is weggezakt: het is een uitbundige uitspatting waarbij van alles mag worden bespot en dient als een paar dagen nog-even-helemaal-losgaan voor de vastentijd begint. Die duurt veertig dagen en eindigt met Pasen. In katholieke streken wordt meestal veel werk gemaakt van de optochten en wie er een korte vakantie aan vast wil knopen, kan ook over de grens terecht voor een weer-eens-wat-anders-feest.

België

Elke zichzelf respecterende stad heeft zijn carnavalstraditie die wat Bourgondischer is dan die in Nederland. De Herenthoutse carnavalsstoet is gegroeid vanuit het theater en is zich verder blijven profileren als een van straattoneel en dansen – deze wordt vaak de mooiste en leukste genoemd, omdat er zoveel gebeurd en er mooie vondsten te zien zijn.

Oostenrijk

5 x carnaval, maar dan stijlvol

In Oostenrijk geen bonte verkleedpartijen tijdens Fasching zoals carnaval er wordt genoemd, maar chique dansfeesten, zoals het Zuckerbäckerball, Jägerball of het Schulwartenball. Hoogtepunt is het Opernball van de kunstenaars in Wenen: groot gala, debutantes in het wit, mannen in rokkostuum of uniform. 

Italië

5 x carnaval, maar dan stijlvol

Het carnaval van Venetië is legendarisch (het bestaat al sinds 1268), maar veel ingetogener dan de meest mensen denken. Hier geen gehos, maar schitterende historische kostuums en prachtige maskers, een historische processie (Corteo delle Marie), en een botenparade. Het duurt twaalf dagen en om het echt te beleven, is het de moeite waard om je inner edelvrouw de ruimte te gunnen en in kostuum de straat op te gaan: het zal gewaardeerd worden.

Spanje

5 x carnaval, maar dan stijlvol

Carnaval wordt in heel Spanje gevierd, maar Santa Cruz op Tenerife en Cadiz steken qua festiviteiten met kop en schouders boven de rest uit wat betreft kostuums, muziek, optochten en feesten. 

Brazilië

5 x carnaval, maar dan stijlvol

Carnaval is vermoedelijk het grootste volksfeest van Brazilië. Groepen zijn het hele jaar bezig de voorbereidingen van hun bijdrage aan de parades. Het Carnaval van Rio is het beroemdst, met dank aan de salsatraditie die van de optocht een spectaculair event maakt. Voor wie Rio te grootschalig vindt: het carnaval in São Paulo is misschien iets minder bekend, maar zeker zo mooi. Andere carnavalssteden zijn Recife en Olinda; die laatste staat bekend om de enorme figuren die meelopen in de optochten. Het grootste straatcarnaval wordt gehouden in Salvador de Bahia.

Foto's (c) iStock, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in