Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Christy Turlington: ‘Ook in de modellenwereld vindt veel intimidatie plaats’

In navolging van de vele vrouwen in de filmindustrie, doet voormalig topmodel Christy Turlington ook een boekje open over de modellenwereld. Ze hoorde samen met onder anderen Naomi Campbell, Cindy Crawford en Linda Evangelista bij de supermodellen van de jaren tachtig en negentig. Christy Turling...

Christy Turlington: ‘Ook in de modellenwereld vindt veel intimidatie plaats’

In navolging van de vele vrouwen in de filmindustrie, doet voormalig topmodel Christy Turlington ook een boekje open over de modellenwereld.

Ze hoorde samen met onder anderen Naomi Campbell, Cindy Crawford en Linda Evangelista bij de supermodellen van de jaren tachtig en negentig. Christy Turlington werkte jarenlang in de modellenwereld en heeft alles gezien en meegemaakt. Nooit iets heel naars, zij gelukkig niet. Wel vertelde ze gisteren aan Women’s Wear Daily: “Intimidatie en lastig gevallen worden zijn altijd onderdeel van de modellenwereld geweest, én getolereerd. De business zit vol roofdieren die misbruik maken van de constante afwijzingen en eenzaamheid die wij modellen op een bepaald punt in onze carrière allemaal hebben gekend. Ik heb persoonlijk gelukkig niets traumatisch meegemaakt, maar dat is uitzonderlijk.”

Creepy playboy

“Ik had het geluk dat mijn moeder in mijn beginjaren vaak met me mee ging, en toen ik eenmaal succesvol was, werd ik met extra aandacht behandeld. We vertrouwden de mensen die ons in de gaten hielden. Maar het was vaak ongelooflijk wat voor types ons begeleidden in Milaan, Parijs of Londen. Dan stapte ik uit het vliegtuig en stond me zo’n creepy playboy type op te wachten."

"Ik weet niet of die kerels nog steeds in de business zitten. Maar ik geloof dat de jonge modellen beter beschermd moeten worden. Er waren altijd weinig strenge regels, er was weinig controle over de gewerkte uren of het gedrag van de crew. De beste manier om de jongeren te beschermen is om ze ín school te houden en ván de set. Maar belangrijker: we moeten onze meisjes én jongens leren om zichzelf te beschermen. Seksuele intimidatie kan altijd overal voor komen. Dat accepteren en dus voorbereid zijn, is al een grote stap.”