29 weetjes over de schrikkeldag!

Door Ella Vermeulen
29 weetjes over de schrikkeldag!

Zonder schrikkeljaren zou het nu juli 2021 zijn.

Het is vandaag, zoals elke vier jaar, 29 februari, ook bekend als een schrikkeldag.

Die is ingevoerd omdat een jaar niet precies 365 dagen is, maar 365,2421875 dagen; dus ongeveer 365 en een kwart dag. Eens in de vier jaar een extra dag aan de kalender toevoegen, corrigeert dat zodat de kalender niet voortdurend verschuift.

De oude Egyptenaren wisten in 2150 voor Christus al dat hun kalender niet helemaal synchroon liep met het zonnejaar en besloten er eens in de vier jaar een dag aan toe te voegen om het geheel kloppend te houden, wat als een hoogstandje in antieke controledrift kan worden gezien.

De Romeinen namen die 12-maandelijkse indeling met elke vier jaar een extra dag van de Egyptenaren over en met de Romeinen ook de rest van Europa.

Het Romeinse jaar begon in maart en eindigde in februari, die extra dag werd er dus eens in de vier jaar bijgesmokkeld aan het einde van de laatste maand. Daarom hebben we 29 februari als schrikkeldag en niet 32 december.

Schrikkeljarigen kunnen voor een feestelijk etentje vandaag terecht in Grand Hotel Wientjes in Zwolle.

29 weetjes over de schrikkeldag!

Wie op 29 januari is geboren, is officieel slechts eens in de vier jaar jarig. In de praktijk wordt de verjaardag gewoon op 28 februari dan wel 1 maart gevierd – doet niemand moeilijk over.

Er was een tijd dat IT'ers heel zenuwachtig werden van 29 februari, maar tegenwoordig levert de afwijking in de kalender geen problemen meer op.

Radio 10 houdt vandaan de Dag van de Eendagsvlieg.

Heb je een contract, dan moet je in een schrikkeljaar een dag gratis werken / langer met hetzelfde salaris doen. ZZP'ers kunnen een dagje extra inkomsten genereren.   

Bij Leuk Eten &  Drinken in Schagen mag je als schrikkeljarige vandaag gratis eten als je met minimaal vier personen komt (wel paspoort meenemen als bewijs, natuurlijk).

Schrikkeljarigen mogen vandaag gratis naar binnen in Wildlands.

Op 29 februari 1940 werd Hattie McDaniel de eerste Afro-Amerikaan die een Academy Award won, voor haar rol als Mammy in Gone With The Wind.

De schrikkeldag is traditioneel de dag waarop vrouwen mannen mogen uitnodigen voor een afspraakje.

Dat gebruik is vermoedelijk in Ierland ontstaan, volgens een volksverhaal was het een dealtje tussen St. Bridget en St Patrick.

29 weetjes over de schrikkeldag!

Ze mogen ook een aanzoek doen. Dat mag natuurlijk altijd, maar op deze dag zijn vele dappere vrouwen je al eeuwenlang voorgegaan toen het niet gebruikelijk was. Weigerde de man, dan moest hij de vrouw als compensatie geld geven of een jurk voor haar kopen.

In de upper class van Europa moest een man die afzag van een aanzoek de vrouw twaalf paar handschoenen schenken, zodat ze daarmee haar 'gêne' kon verbergen over het feit dat ze geen verlovingsring droeg.

In Aurora, Illinois mogen single vrouwen van de plaatselijke sheriff op 29 februari single mannen 'arresteren' en ze een boete van vier dollar opleggen. Het maakt het stadje op schrikkeldag een speeddatinghub die zijn weerga niet kent.

Trouwen op 29 februari is dan weer niet heel populair: het zou ongeluk brengen #grieksbijgeloof

29 weetjes over de schrikkeldag!

Componist Gioachino Rossini was een schrikkelkind, geboren op 29 februari 1792.

In Grand Casino Knokke mogen schrikkeljarigen vandaag gratis naar binnen én ze krijgen een fles champagne.

Het is, niet geheel onverwacht, de Dag van de Zeldzame Ziekten.

Bij Brasserie Kade10 in Nijkerk wordt een schrikkeljarige vandaag extra in het zonnetje gezet.

Kruidvat houdt vandaag tussen 9:00 en 10:00 een actie met 'deals waar je al vier jaar op wacht' en heeft daarnaast nog dagdeals.  

Schrikkeldag komt van het Middelnederlandse ‘scricken’. Dat betekende oorspronkelijk ‘met grote passen lopen’ of ‘springen’. In het Engels is schrikkeldag 'leap day', beide woorden slaan op het sprongetje dat de kalender maakt.

Schrikkeljarigen mogen vandaag gratis naar de film in Filmhuis 't Patronaat in Mierlo.

Voor nog veel meer schrikkelacties kijk je op Schrikkeljarig.

29 weetjes over de schrikkeldag!

Er zijn veel kinderboeken waarin de hoofdpersoon slechts een kwart van zijn leeftijd is, omdat hij of zij is geboren op 29 februari. Het is ook belangrijk in de komische opera The Pirates of Penzance, waar de hoofdpersoon pas op zijn 88ste 21 wordt, met dank aan zijn schrikkelverjaardag.

Foto's (c) iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in