Wat gaan we eens eten en drinken, dit jaar?
Trendwatchers zijn het in grote lijnen eens dat 2022 culinair gezien een jaar met hedonistische trekjes zal worden. Na twee pandemische jaren zijn er maar weinig mensen in de stemming voor Spartaans vasten en het schrappen van vlees, zuivel, suiker, alcohol, vet en andere smaakmakers. Maar wat eten en drinken we dan wel?
1 Paneer is de nieuwe halloumi
Zijn we nog maar net gewend aan halloumi – een ongerijpte witte kaas van schapen- en geitenmelk die je goed kunt bakken en grillen omdat ie niet snel smelt – komt er een nieuwe trendy kaas kijken. Paneer, een superjonge verse kaas die wordt gebruikt in Indiase en Aziatische keuken.
De kaas wordt niet gemaakt van dierlijk stremsel, maar van melk met citroensap of azijn. Dat maakt 'm vegetarisch. Paneer wordt meestal in dobbelsteentjes gesneden en knapt enorm op van een marinade, er zit anders niet heel veel smaak aan.
2 Gemak dient de mens
Boodschappen / eten laten bezorgen zal nog vaker gebeuren in 2022. Ook in opkomst: zogenaamde 'dark kitchens', bezorgdiensten van gezonde kant-en-klaar maaltijden. De 'vette hap' krijgt daarmee een geduchte concurrent.
3 Aandacht voor duurzaamheid groeit
Minder vlees en meer plantaardige eiwitten eten, bezorgen op een e-bike, ingrediënten uit eigen land of streek, het zijn allemaal elementen die de komende maanden de onverdeelde aandacht hebben.
4 Paddenstoelen
Onbetwist het ingrediënt van het jaar: paddenstoelen in vele vormen. Als basis voor plantaardig leer of composteerbare verpakkingen, als vleesvervanger en natuurlijk als smaakmaker.
5 Zelf de slingers ophangen
Na alle tegenvallers snakken we naar genieten van lekker eten. Koolhydraten, roomboter, rood vlees, frites met mayonaise, pralinés – ze maken een comeback, maar in heel kleine porties: denk aan een kwart van een tartaartje.
6 Cocktailnostalgie
Zoet, kleurrijk en vrolijk makend: 'liquid coaches' voorspellen een comeback van drankjes uit de jaren tachtig. Denk daarbij aan Blue Lagoon, Tequila Sunrise, Long Island Iced Tea of een Amaretto Sour.
Maar dan in iets gezondere versies: wat minder suiker, wat meer vers fruit. En voor wie stiekem de Pisang Ambon, advocaat, vieux en eau-de-vie heeft gemist: het mág weer.
7 Smaakmaker van het Jaar
Japanse citrusvrucht Yuzu (qua smaak een zachte versie van de citroen) heeft buzz, maar vermoedelijk gaat het toch hibiscus worden: kleurrijk, instagrammable, zuur en aards in cocktails, yoghurt en limonade. We zijn juist op zoek naar prikkels, in de staart van de pandemie.
8 Koffie die stáát
Klimaatverandering bedreigt de productie van arabica, 's werelds populairste koffieboon. Enter het minder gevoelige werkpaard robusta: meer cafeïne, makkelijker te telen. Maar ook: aan de bittere kant.
Het is een kwestie van wachten tot de Aziatische variant met zoete gecondenseerde melk opduikt #calorific. Op de foto een Spaanse cafe cortado leche y leche, ook met gecondenseerde melk.
9 Smaakverwarring
Is het de verveling van twee jaar grotendeels thuiszitten? Of het verlangen naar verre reizen? Hoe dan ook, gemixte smaken grijpen de macht in de overtreffende trap van karamel en zeezout. Denk aan swicy (zoet en spicy) en swalty (zoet en zout). Aanjager: een liefdesbaby van gochujang (gefermenteerde Koreaanse pasta van rijst en rode peper) en ketchup: héél swicy.
10 Onbekende keukens
'Wat je van ver haalt, is lekker' is een kwestie van smaak. Verwacht wordt wel dat 2022 – en dat staat dwars op de trend van duurzamer eten – onbekende ingrediënten en keukens in beeld zullen komen, ter compensatie van het niet kunnen reizen en 'weer eens wat anders' willen eten.
Denk aan Koji bacon, baijiu (een witte Chinese likeur met een duizelingwekkend alcoholgehalte tot wel 65%), taqueria's (tacobars met de meest wilde vullingen) en gerechten uit minder bekende keukens. Zet je schrap voor ↑ ajapsandali (Georgische ratatouille) en guriltai shul (Mongoolse noedelsoep).
Foto's (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in