Zullen we het Physical Distancing gaan noemen?

Zullen we het Physical Distancing gaan noemen?

We hebben elkaar nu veel te hard nodig.

De Nederlandse Intelligente Lockdown heeft in korte tijd een ware pandemie aan nieuwe woorden opgeleverd. Denk aan coronahoesters, zorgapplaus, zelfisolatie, coronahamsteren, ellebooghoesten, besmettingscurve, raambezoek en zwaaibezoek, afstandshamen (iemand van afstand bestraffend toeroepen vanwege bijvoorbeeld een nies) en wc-papierschaamte. En natuurlijk de anderhalve-meter-maatschappij, een term waar we de komende jaren niet meer vanaf zullen komen.

Een van de termen die met voortschrijdend inzicht wat minder goed is gekozen, is 'social distancing' (SD). Op zich dekt het de lading van de coronabeperkingen wel: niet huggen, niet zoenen, niet afspreken, geen feestjes, geen boks, geen high-five.

Feit is echter dat we in jaren niet zo sociaal bezig zijn geweest als de afgelopen vijf weken. Post.NL zeult zich een breuk aan de lieve kaartjes, er wordt als een dolle geappt, gefacetimed en gezoomd, er zijn virtuele kook- en borrelmomenten, buren die elkaar niet kenden zijn opeens een goed geoliede hulporganisatie, wildvreemden kijken allemaal vanaf hun eigen bank naar hun favoriete serie en bespreken die intussen online. Als dat niet socialiseren is, weten wij het ook niet meer.

Misschien is daarom Physical Distancing (PD), fysieke afstand bewaren, een betere term voor de lange termijn. Socialiseer naar hartenlust, maar hou afstand: geen handen schudden, geen drie zoenen (wie is er rouwig over dat deze gewoonte verdwijnt?), niet met de koppen bij elkaar, maar op anderhalf tot twee meter afstand. We voorspellen dat PD'en het nieuwe SD'en wordt – wél zo gezellig.

openingsfoto (c) iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in