Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zo vind je een nieuwe liefde zonder te swipen

Zo vind je een nieuwe liefde zonder te swipen

Ben je toe aan een nieuwe liefde, maar heb je geen zin om die via een datingapp te ontmoeten? Zo vergroot je de kans dat je 'gewoon' iemand tegenkomt.

In 2003 kende slechts 1,7 procent van de samenwonende stellen elkaar via internet, tien jaar later was dit gestegen naar 13 procent. In 2017 maakte ruim een derde van de 2,7 miljoen vrijgezellen in Nederland gebruik van datingapps, blijkt uit cijfers van het CBS. En in 2015 waren er al meer dan 1,5 miljoen Nederlanders op Tinder te vinden. 

Maar als je nu helemaal geen zin hebt in virtueel daten, want dat kan, hoe kom je dan in de 'gewone' wereld iemand tegen? Kan dat nog wel?

Beetje kwetsbaar

Volgens psycholoog en schrijver Marcelino Lopez kan dat zeker: Hij legt het uit in een artikel in NRC Handelsblad: 'De ontvankelijkheid voor liefde wordt groter als je iets doet wat buiten je comfortzone ligt', stelt hij. Alleen op reis gaan bijvoorbeeld. 'Op het moment dat je een beetje kwetsbaar en uit evenwicht bent, ben je afhankelijker van anderen en sta je ook meer voor ze open. We willen graag onafhankelijk zijn, maar voor de liefde is dat helemaal niet zo goed.' Samen vastzitten in een lift, tegen elkaar opbotsen, samenwerken; het zijn momenten waarop iemands ware aard eventjes bovenkomt. Dat schept een band. 

Genoeg kansen

Het dagelijkse leven biedt genoeg kansen voor ‘echte’ ontmoetingen, maar vaak moet er iets raars of opvallends gebeuren om het ijs te breken. 'De meeste mensen zijn gefocust op hun agenda, leven op de automatische piloot en zijn niet zo ontvankelijk voor de verrassingen die het leven biedt. Een onverwachte, onalledaagse gebeurtenis zet je ziel weer even op een kier', legt Lopez uit. Tijdens een nieuwe of onzekere levensfase, zoals bij een verhuizing of een nieuwe baan, zijn mensen eerder geneigd een nieuwe relatie aan te gaan. 

Zet je kritische bril af

Als je echt geraakt wilt worden, moet je kritische bril af en je moet je laten meevoeren, maar hoe doe je dat? Lopez: 'Dat bereik je door risico te nemen, mensen aan te spreken, eerlijker en minder sociaal wenselijk te zijn en lastige of gevoelige vragen te durven stellen. 'Alles wat echt contact stimuleert', volgens Lopez. 

Bron: NRC Handelsblad

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in