• Psyche

Zó krijg je je dromen onder controle

Zó krijg je je dromen onder controle

Lucide dromen, je kunt het jezelf aanleren.

Een ludice droom: een droom waarbij je wéét dat je aan het dromen bent. We hebben ze allemaal wel eens (toch?). Maar wist je dat je met een beetje oefening zelf onder controle krijgt hoe je droomt?

Handig, want in deze gekke tijden is het natuurlijk bést lekker om een beetje controle te krijgen over wat je droomt. Wat je in eerste plaats moet weten is dat je vooral lucide dromen hebt tijdens het REM-stadium van je slaap, in de 90 minuten voor je ontwaakt. In je brein gebeurt er in die periode iets waardoor die extra actief wordt.

En je kunt jezelf het aanleren, meent droomspecialist Lauri Loewenberg. Allereerst door je in de loop van je wakkere dag regelmatig de vraag te stellen: is dit een droom. Als je jezelf aanleert om je te focussen op de details (de haartjes op je armen bijvoorbeeld) die in dromen vaak ontbreken, word je ook 's nachts scherper op wat er wel en vooral niet klopt.

Zó krijg je je dromen onder controle

Dit is een droom, dit is een droom...

De tweede techniek vraagt iets meer toewijding. Zet je wekker 30 minuten te vroeg. "Als je wekker gaat, druk je op snooze en sta je jezelf toe weer in slaap te vallen. Probeer in slaap te vallen met de gedachte: 'Dit is een droom.' De lichtere slaap waar je in beland, zorgt dat je meer bewust bent van wat er echt gebeurt. Wat je dus ook de gelegenheid geeft om echt in te zien dat je ligt te dromen."

Waarom je dat zou willen? Nou, daar zit het 'm: je lucide dromen kunnen heel veel zeggen over wat er gebeurt in je onderbewustzijn. En kunnen je zodoende helpen in je zoektocht naar de antwoorden waar jij naar op zoek bent in je leven. "In een lucide droom kun je vragen stellen aan wie je maar wilt. En je krijgt altijd antwoord van het creatiefste deel van je brein."

Klinkt... moeilijk. Gelukkig hebben we elke dag weer tijd om goed te oefenen.

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in