Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zó hou je het een beetje gezellig tijdens het kerstdiner

Na een jaar waarin 'crisis' het meest gebruikte woord lijkt, wordt kerstsfeer kweken nog best een uitdaging. Zó hou je het een beetje gezellig tijdens het kerstdiner.

kerstdiner gezellig gezin familie

Met familie en/of vrienden samen een avond tafelen onder de soms best dwingende verwachtingen rond kerstmis is op zich al best een dingetje.

Maar na een jaar met een wooncrisis, klimaatcrisis, stikstofcrisis, asielcrisis, verkiezingen, stijgende kosten, twee oorlogen, bestaansonzekerheid en andere toestanden wordt het helemaal een uitdaging. Hoe hou je het een beetje gezellig?

Besef dat iedereen, jijzelf incluis, aan het einde van het jaar behoorlijk moe is. Het is voor iedereen een hectische periode, hou je programma rustig: oververmoeide gasten reageren eerder prikkelbaar.  

Wees na de ontvangst gul met koolhydraten: sneetje kerststol en sneetjes bruchetta leggen een bodempje voor eventuele alcohol en maken je gasten een tikje lodderig wat scheelt bij korte lontjes.

Klassieker, maar effectief: even een eindje wandelen. Het gezelschap kan zich zo even wat meer verspreiden en omdat je minder oogcontact hebt, komt wat er gezegd wordt minder binnen.

Rustig aan met alcohol schenken, aangeschoten mensen verliezen in rap tempo hun filters.

Het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om de thermostaat op achttien te houden, maar sommige mensen zijn kouwelijk en kou maakt kribbig: een plaid of een vest aanbieden kan zomaar het verschil maken.

Pubers kunnen een kerstgezelschap als de hel ervaren. Geef ze wat te doen: verantwoordelijkheid in de keuken geven, serveren, inschenken, de hond uitlaten - het maakt het allemaal wat makkelijker voor deze leeftijdsgroep.  

Maak zelf een tafelschikking en zorg dat potentiële kemphanen ver uit elkaar zitten.

Komt het toch tot een discussie, bescherm dan de andere gasten, neem de regie en vraag een van hen je even te helpen in de keuken. Even uit elkaar zijn dempt de gemoederen al snel. Laait het gesprek toch weer op, dan kap je het af met een 'Dit is niet het moment hiervoor, laten we het eens zijn over het oneens zijn.'

Open deur, maar werkt altijd: verander van onderwerp. Er zijn genoeg neutrale dingen om over te praten: vakantieplannen, de hond, werk, iemands gezondheid, het weer,  hobby's, verbouwingsplannen, de kinderen, sport, goede voornemens, muziek, boeken – beladen kwestie krijg je niet opgelost achter het gourmetstel dus zorg dat ze zo snel mogelijk van tafel gaan.  

Goed voorbeeld doet goed volgen. Je kunt voor een groot deel zelf de sfeer bepalen door interesse te tonen, open vragen te stellen ('Hoe was het in Schotland? Wat verraste je het meest?') en te luisteren. Laat de ander maar lekker kletsen.

Heb je moeite met vragen bedenken, dan is een vragenkaartspel een handig hulpje en dan zouden we niet voor 'familieopstellingen' gaan, maar voor iets luchtigers zoals de gezinseditie. Je kunt ook zelf een paar vragen bedenken: wie zou je voor het afgelopen jaar willen bedanken? Wat is je vroegste kerstherinnering? Welke gewoonte of traditie in jullie gezin vind je fijn? Noem iets wat de persoon links van je heeft gedaan dat je bewondert et cetera. Zo leer je elkaar wat beter kennen en ontstaat er meer verbinding. En dat is de beste manier om het gezellig te houden.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Getty Images