Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zó herkenbaar: als je overal gezichten in ziet

Geestig en zó herkenbaar: als je overal gezichten in ziet, slaan je hersens een beetje door in hun eerzucht om maar vormen te herkennen.

Bell pepper duo laughing gezichten Pareidolie

'Wat kijk je nou naar me?'

Lachende paprika's, een verraste bowlingbal, een kribbig huis – sommige mensen zien overal gezichten of bekende vormen in. Het is een menselijke eigenschap en heet pareidolie. Pareidolie is een Grieks woord dat 'een plaatje in plaats van een andere' zien betekent.

Het vermogen om overal een gezicht of vorm in te zien is te danken aan de hersenen die altijd razendsnel op zoek gaan naar aanknopingspunten om iets te herkennen. Gevalletje oertijd, toen het handig was om vormen te herkennen die gevaar konden opleveren, zoals die van roofdieren.

Soms slaat het brein een beetje door en ziet het verbanden of patronen die er niet zijn, zoals dieren in wolken of buffelhoofden in een kruk. De voorbeelden zijn talloos, kijk maar. Maar wees gewaarschuwd: als je het eenmaal ziet, kun je het niet anders meer zien – het is heel grappig!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Getty Images