Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zo breng je weer meer lust in de liefde (óók als je al heel lang samen bent)

Wat als álle erotische spanning verdwenen is?  Wies Verbeek, pro-agingdeskundige, zoekt voor Nouveau de beste body- & mindtips en spreekt experts over hoe je een beetje leuk ouder wordt. Deze keer: hoe laat je de erotiek weer opvlammen als je al lang samen bent?  Niemand zal na jaren samen nog ne...

Zo breng je weer meer lust in de liefde (óók als je al heel lang samen bent)

Wat als álle erotische spanning verdwenen is? 

Wies Verbeek, pro-agingdeskundige, zoekt voor Nouveau de beste body- & mindtips en spreekt experts over hoe je een beetje leuk ouder wordt. Deze keer: hoe laat je de erotiek weer opvlammen als je al lang samen bent? 

Niemand zal na jaren samen nog nerveus giechelend zitten wachten tot zijn of haar partner terugkomt van de supermarkt. Maar wat als álle erotische spanning verdwenen is?We zaten in een restaurant bij te kletsen, mijn vriendin en ik. Naast ons zat een stel dat elkaar ogenschijnlijk nog niet zo lang kende. Hij zat onder tafel haar blote benen te strelen en zij kon haar ogen niet van hem afhouden. Af en toe hoorden we gefluister. Ze bestelden een toetje om te delen, maar kennelijk hielden ze het niet langer uit, want na één hap trokken ze hun jas aan en verlieten het restaurant.

‘Wat is het toch jammer dat ik dat gevoel niet meer heb bij mijn man,’ verzuchtte mijn vriendin. ‘Dat je zo ontzettend verlangt naar elkaar.’ We hadden het vervolgens over seks en dat dat er zo nu en dan nog wel was, maar dat het immense smachten naar elkaar, de opwinding, de spanning ver te zoeken is. Op zich niet gek.Maar er zit ook nog iets tussen niets en alles in. Hoe zorg je voor wat meer erotiek en verlangen in je relatie, ook als je al heel lang bij elkaar bent? Ik praat erover met seksuoloog en relatietherapeut Nynke Nijman, schrijfster van het boek De Relatie APK en regelmatig in de media te zien als expert op het gebied van seks en relaties.Erotiek en opwinding hebben allemaal iets met spanning te maken. Verlangen naar iets wat je nog niet hebt, maar wel graag wil. Kan er verlangen bestaan naar iemand die je al door en door kent en met wie je al heel lang samen bent?

‘Ja, dat kan absoluut. Wat we alleen niet moeten vergeten, is dat we in die eerste maanden van de relatie heel erg ons best deden om elkaar te ontdekken. We waren bereid om moeite te doen, vragen te stellen, naar elkaars verhalen te luisteren. Later willen we die opwinding op een presenteerblaadje aangeboden krijgen en er niet veel tijd en moeite meer in stoppen.

'Als je het wil, kun je absoluut die begeerte, de erotiek en het verlangen weer opwekken'

Wat ook gebeurt in de eerste fase, is dat je jezelf opeens een leuk persoon gaat vinden doordat de ander vindt dat je grappig bent of leuke verhalen vertelt. Verliefdheid zorgt er bovendien voor dat er hormonen vrijkomen, zoals dopamine en endorfine, waardoor je heel gemakkelijk naar elkaar verlangt. Na een tijdje gebeurt dat niet meer vanzelf. Je kunt geen appel meer doen op die hormonale huishouding. Je zult op zoek moeten gaan naar hoe je die verlangens weer naar boven kunt halen. Prima als je dat niet wil, maar als je het wél wil, dan kun je absoluut die begeerte, de erotiek en het verlangen weer opwekken.'Hoe doe je dat dan zonder dagenlange sensuele ceremonies of rituele paringsdansen te hoeven uitvoeren?

'Belangrijk is om eerst naar je eigen seksualiteit te kijken. Voorheen had je misschien voldoende aan fantasieën, als je ouder wordt is er meestal directe fysieke stimulatie nodig. Je kunt wel zoals je het gewend bent aan allerlei knoppen gaan zitten draaien met zijn tweeën, maar misschien vind je nu iets heel anders fijn. Probeer daar achter te komen. Is het streling, zijn het speeltjes, moet het hard of juist zacht? Welke erotische herinneringen komen naar boven? Je moet daar echt even tijd in stoppen. Je seksualiteit is voortdurend in beweging. Jouw seksualiteit hoeft niet afhankelijk te zijn van je partner. Je moet het niet bij hem of haar leggen, maar je afvragen wat je zélf wil. Als je gestrest of vermoeid bent, sta je niet met je eigen seksualiteit in contact. Laat staan dat je partner er iets mee kan.

'Een beetje afstand creëert verlangen'

Een ander iets is dat we onze partner aantrekkelijk willen vinden. Dat zit hem niet alleen in het uiterlijk. Je wilt trots zijn op je partner. Dat is meestal het geval als die persoon in zijn of haar kracht staat, helemaal opgaat in iets waar hij/zij enthousiast van wordt. En dat gebeurt niet als je met z’n tweeën elke avond op bank zit. Laat de ander doen wat hij of zij leuk vindt. Geef elkaar de ruimte. Daardoor creëer je afstand en door die afstand creëer je verlangen.Verlangen naar een ander komt ook voort uit verwondering. Dat is in het begin volop aanwezig, maar ook later zijn er altijd stukjes van je partner die je kunt ontdekken. Blijf vragen stellen, zelfs de vragen die je misschien in het begin ook hebt gesteld. In hoeverre ben je (nog) in de ander geïnteresseerd? Door nieuwsgierig te zijn naar de ander, zullen dingen naar boven komen die je nog niet wist. Net als in het begin maakt dat de ander aantrekkelijk.

'Het is een illusie om te denken dat verlangen en seks, met de drukke agenda’s die we hebben, spontaan komen'

Tenslotte zul je tijd voor elkaar moeten maken. Het is een illusie om te denken dat verlangen en seks, met de drukke agenda’s die we hebben, spontaan komen. Maak een afspraak met elkaar, ga nu eens je best doen om dat verlangen op te wekken. We willen de opwinding en begeerte weer voelen, maar we doen er niets aan om het te krijgen. We zijn luie seksers geworden. Maak de keuze om elkaar echt te zien en ga er niet vanuit dat hij/zij er toch wel is.’

Hoe belangrijk is erotiek voor een relatie?

‘Dat is heel persoonlijk. De een is dik tevreden met een relatie of intimiteit zonder seks of erotiek, voor de ander is het wel essentieel. Maar we moeten seks en alles wat daarbij hoort niet te belangrijk maken. Vergelijk het met sporten. We kunnen wel zeggen dat het gezond en goed is, maar dat betekent nog niet dat iedereen er plezier in heeft. Met seksualiteit is dat ook zo.

Een goede seksuele relatie houdt niet automatisch in dat je veel seks hebt, maar dat de behoeften van beide partners gehoord en vervuld worden, dat er geen frictie of onbegrip is. Dat kan betekenen dat je één keer per maand een vrijpartij hebt, of één keer per zes maanden. Het is allebei goed. Maar wil je meer passie, opwinding en verlangen, wees dan bereid om er in te investeren. Het is echt mogelijk.’

Opwindende tips van seksuoloog Nynke Nijman

1. Erotische luisterverhalen

Luister naar erotische luisterverhalen en podcasts. Een trend die absoluut de moeite van het volgen waard is. Rouze.me is een goede site met korte verhalen die als hoorspel worden gebracht en veel aan de verbeelding overlaten. Ook goed om te ontdekken wat jij opwindend vindt.

2. Porna als inspiratie

Op getcheex.com vind je filmpjes, podcasts, verhalen en tips. Heel wat chiquer dan de bekende pornosites. Voor €9,90 per maand heb je een abonnement. Denk niet dat deze sites alleen bedoeld zijn voor jonge meisjes! Zie het als inspiratiebron. Het kan extra opwinding geven als je met je partner aan het vrijen bent.

3. Erotica

Goede en betrouwbare informatie over erotiek en seks vind je op depaarsekeizerin.nl. Daarop kun je ook terecht voor erotische verhalen, boekentips, een cursus ‘tantra voor beginners’, massagetechnieken, romantische cadeaus en opwindende speeltjes.

4. Pittige podcast 

Sinds kort is het derde seizoen van de podcast Op Zoek naar seksualiteit te beluisteren bij Podimo. Hierin spreekt Nynke Nijman met een (ervarings)deskundige over alles wat met seksualiteit te maken heeft. Dit seizoen is journalist en schrijver Marith Iedema haar vaste tafeldame.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in