Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wist je dat je je wilskracht kunt trainen?

Voor als je goede voornemens een herkansing willen. Nieuwe decennium, nieuwe manier van leven – je zou niet de eerste zijn die een paar weken geleden vol goede moed van plan was het eens allemaal ánders en vooral beter te doen. De kans dat de motivatie inmiddels is verdampt is groot, gewoonten zi...

Wist je dat je je wilskracht kunt trainen?

Voor als je goede voornemens een herkansing willen.

Nieuwe decennium, nieuwe manier van leven – je zou niet de eerste zijn die een paar weken geleden vol goede moed van plan was het eens allemaal ánders en vooral beter te doen. De kans dat de motivatie inmiddels is verdampt is groot, gewoonten zijn niet zo eenvoudig te doorbreken.

Dat wil echter niet zeggen dat het niet kan en de sleutel zit in concrete, bescheiden plannen maken. Dus niet 'ik ga meer bewegen', maar 'Ik ga elke avond na het eten een half uur wandelen'. Of in plaats van: 'Ik ga gezonder eten' zeggen: 'Ik zorg voortaan dat de helft van mijn bord gevuld is met groente' of 'Ik drink alleen nog een wijntje op zaterdag en niet meer door de week'.

Heb je eenmaal een haalbaar doel gesteld, dan werkt wilskracht als een spier: hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt. "Er is even tijd voor nodig om dat op te bouwen," zegt Roy Baumeister, professor psychologie aan de universiteit van Queensland. "Maar het werkt wel."

"Uit Australisch onderzoek blijkt bovendien dat een sterkere wilskracht ook positieve effecten heeft op andere delen van je leven," zegt Baumeister. "Studenten die probeerden hun geld beter te beheren door budgetten te maken, gingen ook afwassen en opruimen na het eten, aten gezonder, namen meer lichaamsbeweging en verbeterden hun studiegewoonten. Dat komt omdat wilskracht te vergelijken is met een spier die je voor heel veel verschillende dingen gebruikt."

Oefeningen voor sterkere wilskracht

  • Rechtop staan en zitten.
  • In volledige zinnen spreken.
  • Bewust scheldwoorden en vloeken uit je vocabulaire wissen.
  • Je zwakke hand (links als je rechts bent, rechts als je links bent) gebruiken bij het tandenpoetsen, deuren openen of een kop koffie vasthouden.
  • Extra uitdaging: af en toe een uurtje je muis met links bedienen.

Door je natuurlijke reacties te overrulen met een nieuwe, kweek je meer wilskracht. Doe dit soort oefeningen niet meteen uren achter elkaar en ook niet allemaal tegelijk, maar bouw het op. En doe ze vaak: hoe meer je ze uitvoert, hoe sterker je wilskracht wordt en daar heb je ook op andere vlakken profijt van.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in