Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wetenschappelijk bewezen: zomaar iets aardigs doen, maakt je gelukkiger

Echt waar, geven maakt blijer dan krijgen.

vrouwen vrolijk aardig

Raar, maar waar: hoe leuk het ook is om een cadeau te krijgen, het is nog veel leuker iets te kunnen geven. En dat hoeft dan niet per se iets materieels te zijn, het zijn dingen als even tijd voor iemand maken, een praatje maken, écht even luisteren of een handje helpen die niet alleen de ander blij maken, maar ook wonderen doen voor je eigen geluksgevoel.

#doeslief

Over het effect van 'random acts of kindness' bestaan verrassend veel studies. "Keer op keer blijkt dat elke dag iets goeds doen voor een ander je geluksgevoel significant doet stijgen," zegt Hein Zegers, welzijnspsycholoog en psychotherapeut Hans Zegers in Goed Gevoel. "Wat het zo bijzonder maakt, is dat het om kleine dingen gaat die weinig energie kosten. De deur openhouden, een complimentje geven, een luisterend oor bieden … Het kan iemands dag goedmaken."

Goed gevoel

"Wanneer je voelt dat de ander blij is met jouw gebaar, is het effect het grootst. Maar zelfs wanneer de ontvanger niets in de gaten heeft, maakt het jou gelukkiger. Zelf zet ik ’s avonds op de terugweg naar huis de brandende fietslichten in de stad uit. Zo gaat iemand de volgende ochtend niet zonder licht de weg op. Niemand die dat weet, maar misschien help ik zo wel een ongeluk voorkomen. Dat geeft me een goed gevoel."

Happy hormonen

Door iets aardigs te doen voor een ander – zeg iets aardigs over iemand waar anderen over roddelen, geef een positieve reactie op de socials, rij ook even de rolemmer van de buren mee terug naar huis - verandert er iets in je hormoonhuishouding. Neurologische onderzoeken tonen hogere dopamine- en serotoninespiegels aan bij mensen die makkelijk 'zomaar' iets voor een ander doen. Ook hun oxytocineniveau – ook wel bekend als liefdes- of knuffelhormoon – blijkt hoger.

Altruïsme

Hoe kan dat nou, dat in een tijd die zó individualistisch is, altruïsme zo'n magische middel is om je geluksgevoel aan te zwengelen? Zoek het maar in iets oers: in je eentje ben je kwetsbaar, andere mensen doen er toe, verbinding is zelfs voor de grootste solist van belang om overeind te blijven.

Geluk is besmettelijk

Nog iets magisch aan zonder er iets voor terug te verwachten iets aardigs doen voor een ander: het is besmettelijk. Je krijgt er zelf een prettig gevoel van, je bezorgt de ander een feelgood moment en die ander zal daardoor ook sneller eens naar iemand glimlachen, een deur openhouden of een complimentje geven. Zo kan die ene groet van jou ver komen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Getty Images