Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wat voorspelt het Chinese Jaar van de Os?

'Keep Calm and Carry On' is het devies tot februari 2022. Vandaag is het Chinees Nieuwjaar en ligt volgens de Chinese zodiac het Jaar van de Rat achter ons. Het betekent ook de start van het Jaar van de Os, dat duurt tot 31 januari 2022. Het element metaal overheerst, er wordt ook wel gesproken o...

Wat voorspelt het Chinese Jaar van de Os?

'Keep Calm and Carry On' is het devies tot februari 2022.

Vandaag is het Chinees Nieuwjaar en ligt volgens de Chinese zodiac het Jaar van de Rat achter ons. Het betekent ook de start van het Jaar van de Os, dat duurt tot 31 januari 2022. Het element metaal overheerst, er wordt ook wel gesproken over de Stalen Os of Metalen Os. Wat kunnen we eens verwachten?

"Metaal vertegenwoordigt alles van fonkelende juwelen tot de naald van een injectiespuit," zegt feng shui meester Thierry Chow. "Je kunt uitgaan van meer nadruk op industrieën die werken met metaal, de komende maanden. Maar metaal staat ook voor smetteloos en schoon, voor opruimen en poetsen."

In de Chinese geneeskunde beïnvloedt het element de longen, uitgerekend de zwakke plek tijdens de covid-19 crisis. Het grote coronakeerpunt wordt voorspeld als de nieuwe maan in Leeuw staat, op 8 augustus 2021.  

"In de Chinese cultuur is de Os als sterrenbeeld een harde werker," zegt Chow. "Het teken staat voor beweging, dus hopelijk zal de wereld minder statisch worden dan het afgelopen jaar en zullen mensen zich meer en vrijer kunnen gaan bewegen. Deze ontwikkeling komt echter pas in de tweede helft van jaar op stoom."

'Om het jaar kernachtig samen te vatten: discipline tonen en eigen verantwoordelijkheid nemen'

Os staat verder bekend om de methodische aanpak: wie nuchter blijft, hard werkt en het hoofd koel houdt, zal hiervoor worden beloond met meer financiële zekerheid. Zoals ze in China zeggen: 'Bouwen, bouwen, bouwen.' Het gaat echter niet vanzelf, het is een jaar waarin je je wat extra moet inspannen om dingen voor elkaar te krijgen. Om het jaar kernachtig samen te vatten: discipline tonen en eigen verantwoordelijkheid nemen. En voorzichtig zijn: blijf bij een zekere routine, waag je niet aan wilde plannen.  

On the bright side: Chinese astrologen zien geen explosieve of catastrofale gebeurtenissen, wat het een goed jaar maakt voor herstel, verduurzaming, investeren en buffers aanleggen. "In bredere zin: bijkomen, bijtanken, evenwicht en vertrouwen hervinden," zegt Joanna C. Lee van de Pocket Chinese Almanac, waarvoor ze samenwerkt met Warwick Wong, een gespecialiseerde astroloog in Hong Kong. "Os kan alleen maar goed werken als hij voldoende rust. Goed slapen zal de komende twaalf maanden een belangrijk thema worden en bovenmatig veel aandacht krijgen."

Lee zei lang voor 'Wuhan' al tijdens een spreekbeurt dat het Jaar van de Rat vreselijk zou worden en dat de aanwezigheden het beste voor een veilige plek konden zorgen om zich te verbergen: 'Maak geen ruzie, probeer mensen niet van gedachten te laten veranderen, pas op jezelf en hou je stil.'

'Het komende jaar wordt niet slecht, maar het wordt ook niet opwindend'

Over de komende maanden zegt ze: "Maak nog even geen heel grote stappen. Het is een jaar van laaggespannen verwachtingen, daar zijn Chinese astrologen het grotendeels over eens. Doe je best, maar probeer heel ingrijpende beslissingen nog even uit te stellen. Het komende jaar wordt niet slecht, maar het wordt ook niet opwindend. Zie het als een periode waarin je als mens kunt herstellen, maar waarin ook de wereld de tijd neemt om bij te komen – Os gaat bij voorkeur toestanden en drama uit de weg."

En verder? Het Jaar van de Os wordt in februari 2022 opgevolgd door het Jaar van de Tijger, een sterrenbeeld met een heel andere energie, dat symbool staat voor impulsief in het diepe springen. Dat leidt de start in van de nieuwe Roaring Twenties. Maar tot dan: rustig aan, dan breekt het lijntje niet.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in