Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wat als je nu eens stopte met dromen en het gewoon ging doen?

Praktische tips voor als je het gevoel hebt dat je leven voortkabbelt. Droom je van een carrièremove, een wereldreis of een radicaal andere levensstijl, maar denk je steevast: dat gaat mìj niet lukken? Heb je het gevoel dat je leven maar wat voortkabbelt? In haar boek 'Wat nou als het ook anders ...

Wat als je nu eens stopte met dromen en het gewoon ging doen?

Praktische tips voor als je het gevoel hebt dat je leven voortkabbelt.

Droom je van een carrièremove, een wereldreis of een radicaal andere levensstijl, maar denk je steevast: dat gaat mìj niet lukken? Heb je het gevoel dat je leven maar wat voortkabbelt? In haar boek 'Wat nou als het ook anders kan?', legt mindsetcoach Janne Schuijn (29) uit hoe je je dromen kunt najagen en meer uit je leven kunt halen. “Droom groot, maar begin klein.”

'Ze zeiden: 'Dat gaat zomaar niet, hoor'. Maar ik kon er toch naar streven?'

‘Ik heb van jongs af aan gevoeld dat er een grotere wereld was, dat er andere dingen mogelijk waren dan het volgen van de gebaande paden,’ zegt Janne Schuijn. ‘Op mijn tiende ging ik al in mijn eentje naar de balletacademie in Amsterdam. Maar als ik zei: ik word danseres bij het Nationale Ballet, antwoordden mensen: dat gaat niet zomaar hoor! En dan dacht ik: nee, dat gaat niet zomaar, maar het is wel iets waarnaar ik wil streven.’

Uiteindelijk besloot Schuijn dat ze toch geen leven ambieerde dat alleen maar om dans draaide. Tegenwoordig is ze 'mindsetcoach' en draagt ze de boodschap uit dat in het leven meer dingen mogelijk zijn dan veel mensen denken. In haar boek 'Wat nou als het ook anders kan – Neem zelf de regie en creëer het leven dat jij wilt', reikt ze haar lezers tools aan om meer uit hun leven te halen.

'Hoe kan ik het maken om niet alles uit mijn leven te halen wat er in zit?'

“Ik wil mensen wakker schudden, zodat ze kansen die zich voordoen ook echt pakken,” zegt ze. “Hoe belangrijk dat is, werd mij extra duidelijk nadat in mijn leven een aantal heftige dingen gebeurden. Ik verloor mijn moeder aan kanker, ik overleefde een toxische relatie, bleek een syndroom te hebben waardoor ik niet zomaar kinderen kan krijgen en zag veel ziekenhuizen van binnen. Uiteindelijk kreeg ik toch een prachtige zoon, maar hij bleek een hersenafwijking te hebben. Juist doordat ik dat allemaal meemaakte, dacht ik bij mezelf: hoe kan ik het maken om niet alles uit mijn leven te halen wat er in zit, terwijl zoveel mensen dat wel zouden willen, maar niet kunnen omdat ze bijvoorbeeld een beperking hebben of ziek zijn.”

'Niks niet groots en meeslepend, kleine stapjes werken beter'

Haar eerste raad aan wie een andere weg wil inslaan, is: droom groot en zie grootse mogelijkheden, maar begin klein. Zet kleine stapjes. “Wat ik veel zie in mijn praktijk, is dat mensen het liefst meteen alles anders willen doen. Ze willen alles laten vallen wat ze nu hebben en hun leven compleet opnieuw inrichten. Maar dat is veel te overdonderend, waardoor ze vaak weer terugvallen in hun oude patronen. Voordat ik coach werd, ben ik personal trainer geweest en toen zag ik al dat kleine stapjes beter werken.

De vrouwen die bij me kwamen, wilden het liefst het strengste dieet en het hardste trainingsschema zodat ze het gevoel kregen dat ze heel goed bezig waren. Maar dat houd je maar een week of twee, drie vol en dan val je weer terug in je oude patronen en ben je niets opgeschoten. Het is zinvoller om te kijken: kan ik iets meer fruit en groente eten, één à twee keer in de week sporten of tenminste iedere dag matig bewegen? Hetzelfde geldt voor persoonlijke ontwikkeling. Mensen willen in één keer helemaal zen worden, iedere dag mediteren en yoga doen en groene smoothies drinken. Dat is niet vol te houden. Begin klein en ga bijvoorbeeld om de dag vijf minuten mediteren.”

'Neem in plaats van te gaan scrollen op je telefoon vijf minuten voor je zelf'

Een belangrijke eerste stap voor mensen die meer uit hun leven willen halen, is volgens Schuijn bewustwording. Bewustwording van alle keuzes die je maakt, en dat kan bijvoorbeeld door elke dag een dagboek bij te houden. “Begin 's morgens met schrijven,” raadt ze aan. “Dat kan uitgebreid of heel simpel. We starten altijd direct met de waan van de dag. We beginnen op basis van externe factoren in plaats van met onszelf. We staan niet stil bij de vraag: hoe wil ik dat mijn dag vandaag is? Neem in plaats van te gaan scrollen op je telefoon, waardoor je weer in allerlei externe factoren terecht komt, vijf minuten voor je zelf, kop koffie erbij, en schrijf op: hoe voel ik me nou echt? Wat wil ik eigenlijk vandaag? Waar ben ik dankbaar voor?

Zulke simpele, kleine vragen kunnen je bewust maken van dingen die je anders misschien wegstopt door op je telefoon te zitten en in de waan van de dag te leven. En daardoor krijgen mensen het gevoel: ik sta op, ik doe wat ik moet doen op een dag, ik ga naar bed en zo gaan er weken, maanden voorbij en voor ik het weet is er een jaar voorbij en is er weer niets veranderd.

'Ik noem maar wat: hoe ga je om met een caissière? Begroet je die netjes?'

Durf eens echt eerlijk te zijn tegen jezelf: hoe vind ik mijn leven op dit moment? Hoe vind ik dat ik in het leven sta? En dan gaat het niet alleen over de grote dingen, maar ook over kleine dingetjes. Ik noem maar wat: hoe ga je om met een caissière? Begroet je die netjes? Ik heb het over een zelfcheck, maar mensen laten die meestal achterwege met het argument dat ze er geen tijd voor hebben.”

'Altijd positief zijn is niet haalbaar en werkt zelfs averechts'

De vraag die Janne Schuijn het meest hoort in haar praktijk is: hoe kan ik positiever in het leven staan? Maar vaak als ze dan verder praat met cliënten, komt ze er achter dat dat niet werkelijk de vraag is waarmee ze worstelen “Soms zijn mensen zo perfectionistisch dat ze van zichzelf altijd positief moeten zijn. Dan denken ze dat je alleen een goede mindset hebt als je altijd blij bent. Maar altijd positief zijn is niet haalbaar en werkt zelfs averechts. Ik geloof heel erg in positief denken 2.0.  – dat houdt in dat je niet altijd happy de peppy hoeft te zijn, want het leven gaat nu eenmaal niet over rozen en dat je ook wel eens zegt: ik ben nu niet blij, vandaag heb ik een baaldag, maar de wereld vergaat niet, dus morgen kijk ik naar wat er wel mogelijk is.

'Wie je denkt dat je bent, is geen vaststaand gegeven'

De grootste valkuil is dat mensen het idee dat ze over zichzelf hebben als een onwrikbare waarheid zien. Dan zeggen ze tegen me: Janne, ik ben nu eenmaal zo, het is nu eenmaal wat het is. Dat hoor ik dagelijks om me heen. Ik denk dat die mensen twee dingen door elkaar halen. Natuurlijk moet je jezelf accepteren zoals je bent. Maar wie je denkt dat je bent, is geen vaststaand gegeven. Ik zag mezelf bijvoorbeeld ooit als een rasechte perfectionist, maar tegenwoordig handel ik in de meeste gevallen niet meer perfectionistisch. Want je kunt aan jezelf werken. Denk na: wat wil ik van mezelf accepteren en welke eigenschappen weerhouden me er van om de persoon te zijn die ik eigenlijk wil zijn?

'Mijn moeder is 52 geworden en ik heb haar jarenlang horen zeggen: eigenlijk wil ik graag…'

Veel mensen zeggen hun halve leven: eigenlijk zou ik graag… Maar vervolgens doen ze niets. Mijn moeder is 52 geworden en ik heb haar jarenlang horen zeggen: eigenlijk wil ik graag… Sommige dingen is ze gaan doen, maar andere niet. En op een dag was het te laat. Ik vind het elke keer weer pijnlijk om het daar over te hebben. Ik wil mensen door elkaar schudden: ja, het is confronterend, ja, het is pijnlijk om het beeld dat je van jezelf hebt los te laten. Maar stel het niet uit, want je kunt jezelf transformeren.

'Als je op korte termijn kiest voor oncomfortabel, kies je op lange termijn voor comfortabel'

Bijna iedereen vindt het bijvoorbeeld eng om in het openbaar te spreken, maar als je het gewoon gaat doen, kun je het leren. Helaas is dat waar veel mensen afhaken, want als het de eerste keer spannend was, doen ze het geen tweede keer meer. En dan word je nooit die persoon die daar wèl comfortabel staat. Als je op korte termijn kiest voor oncomfortabel, kies je op lange termijn voor comfortabel. En andersom is het net zo.”

'Nu is ze helemaal opgebloeid en heeft ze een heel ander leven'

Ze geeft het voorbeeld van een vrouw die bij haar kwam voor advies op het gebied van voeding en training. Ze praatte met haar door over waarom ze dat advies eigenlijk wilde, want ze was eigenlijk al best fit. Uiteindelijk bleek dat die vrouw al vijf jaar vast zat in een relatie waarin ze niet gelukkig was. “Maar dat wilde ze niet zien. Het heeft echt heel lang geduurd voor ze dat kon toegeven. Maar uiteindelijk is ze bij die man weggegaan en is ze een ander persoon geworden. Ze was iemand die heel onzeker was en altijd bezig was te pleasen. Ze stond nooit stil bij wat ze zelf wilde. En nu is ze helemaal opgebloeid en heeft ze een heel ander leven. Ze doet nog steeds hetzelfde werk, maar nu geeft ze haar grenzen aan en is ze niet meer bang om nieuwe dingen te proberen. Ze doet eindelijk wat zij wil.

'Het doel van mijn boek is dat mensen gaan inzien dat de ze regie kunnen pakken'

Dat is dus het doel van mijn boek: dat mensen gaan inzien dat ze de regie kunnen pakken. Het maakt niet uit wat je hebt meegemaakt en in welk idee over jezelf je op dit moment heilig gelooft. Misschien denk je dat het voor jou exceptioneel moeilijk is om die regie te pakken. Dat denken veel mensen en daardoor staat hun leven on hold. Ze leven hun leven gewoon niet. Maar het kan anders.

Janne Schuijn, 'Wat nou als het ook anders kan? – Neem zelf de regie en creëer het leven dat jij wilt'.

Dit artikel heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan (c) Nouveau / DPG Media 2022. Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in