Waarom zijn die Finnen toch zo verdraaid gelukkig?
Steevast eindigt Finland in de hoogste regionen van wat voor wereldwijde geluksindex dan ook. Meestal op de voet gevolgd door de Scandinavische landen. Hoe krijgen ze dat toch voor elkaar? Friluftsliv heeft er een beetje mee te maken, maar ook Korvapuusti en tegen een stootje kunnen: het onmiskenbaar Finse 'sisu'. Vrij vertaald: de innerlijke kracht om met kou, tegenslag, eindeloze winters en zomers vol buitenmodel muggen om te gaan.
Sociaal vangnet
Internationale geluksonderzoeken zien ook het gemiddelde inkomen, de kwaliteit van het onderwijs en het sociale vangnet als redenen voor de geluksfactor van de Finnen. Op die vlakken scoort Finland onverminderd hoog. Verder wordt mensen bijvoorbeeld gevraagd om een cijfer van 0 tot 10 te geven voor de huidige staat van hun leven, waarbij 10 het best mogelijke leven is voor jou en 0 het slechtste. Met andere woorden: je wordt als gelukkig beschouwd als je werkelijke leven grofweg overeenkomt met je verwachtingen.
Redelijke verwachtingen
En precies in die verwachtingen - of het gebrek daaraan - ligt de verklaring voor het hoge gelukscijfer. De Finnen hebben niet al te hoge verwachtingen van zichzelf of het leven. Hun Lutheraanse inborst maakt dat ze tevreden zijn met hoe hun leven is: vrij van financiële zorgen, met goede scholen en gezondheidszorg voor iedereen en genoeg vrije dagen.
Het staat in schril contrast met bijvoorbeeld de Amerikaanse cultuur, waarin een extreme nadruk ligt op 'het vergaren van meer geld als symbool voor succes', zoals de bekende socioloog Robert Merton het al in de jaren 30 omschreef.
Niet teveel, niet te weinig
De Finnen groeien juist op met het idee dat wat ze hebben goed genoeg is en dat het niet veel beter zal worden. Zo zijn ze perfect gelukkig, ook al is het koud en donker, het leven duur en de belastingen hoog.
Deze verklaring voor het Noord-Europese geluk komt nog het dichtst in de buurt van de term lagom, die ook een tijdje in zwang was. Het is Zweeds voor zoiets als 'precies genoeg, niet te veel en niet te weinig'.
Als het gaat om je verwachtingen voor een goed leven dan moedigt lagom tevredenheid aan met de normale levensbehoeftes. Wordt daaraan voldaan, dan heb je niets te klagen: instant gelukgevoel!
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
Wat anderen nu lezen
Videoland maakt nieuwe docu over autistische Kees Momma
Wat is 'flat ageing' en waarom is het een opwindende trend?
Docu Corrie: als je man een vrouw wordt, waar blijf jij dan in de relatie?
Hol je vaak achter jezelf aan? Altijd tijd hebben is aan te leren!
16 simpele signalen die op ontrouw van je partner kunnen wijzen
Online training: leer meer tijd voor jezelf te maken
Complimentendag: 10 redenen om iets aardigs te zeggen
Valentijnsdag? Maak je niet te druk met deze 5 tips
Gestrest? Parfum-regressie to the rescue!
Eenzaamheid is even slecht voor je als roken