Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom vriendinnen je gelukkig én gezond maken

Vriendschappen maken niet alleen gelukkig, maar ook gezond. Een dagje met je beste vriendin maakt je fitter dan afzien in de sportschool. Wil je echt iets voor je gezondheid doen, investeer dan in je vrienden. Want als je fijne vrienden hebt, bevordert dat niet alleen je geestelijke welzijn, het ...

Waarom vriendinnen je gelukkig én gezond maken

Vriendschappen maken niet alleen gelukkig, maar ook gezond. Een dagje met je beste vriendin maakt je fitter dan afzien in de sportschool.

Wil je echt iets voor je gezondheid doen, investeer dan in je vrienden. Want als je fijne vrienden hebt, bevordert dat niet alleen je geestelijke welzijn, het is ook heel goed voor je lichamelijke gezondheid.

Goede vrienden zijn een goed middel tegen stress, wat een belangrijke factor is bij talloze aandoeningen. En als je hechte banden met je vrienden onderhoudt, functioneert je immuunsysteem beter, zo blijkt uit talloze wetenschappelijke onderzoeken.

Mensen met een mooi vriendennetwerk maken ook minder kans om vroegtijdig te sterven, zo ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Als je een vroegtijdige dood wilt voorkomen, stelden zij, is de positieve invloed van een hechte vriendenkring te vergelijken met stoppen met roken. 

Goede vrienden geven je leven bovendien betekenis, wat ook een impuls kan zijn om beter voor jezelf te zorgen en minder risico’s te nemen.

Onbaatzuchtig

‘Vriendschappen zijn tegenwoordig misschien wel belangrijker dan vroeger,’ zegt Beate Volker. Zij is professor sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar sociale netwerken en relaties.

Volgens Volker lijkt een goede vriendschap veel op een liefdesrelatie, qua vertrouwen en intensiteit.

‘Vriendschappen zijn heel onbaatzuchtig,’ zegt ze. ‘Vrienden hebben echt het beste met elkaar voor en je staat elkaar heel veel toe. Bij een goede vriend kun je het best bont maken. Bij hem of haar voel je je als mens geaccepteerd en gezien.

Er zijn mensen die weinig of geen vrienden hebben – ze vinden het voldoende om alleen een partner te hebben. Dat kan goed gaan. Maar mensen die een leuke vriendenkring hebben, zijn vaak gezonder.’

Of vrienden op je lijken of juist niet, wat social media met vriendschappen doet en hoe je je vriendenkring uitbreidt. Dat lees je allemaal in de Nouveau die deze maand in de winkel ligt. Veel leesplezier!

Beeld: iStock.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in