• Psyche

Waarom je werkproblemen vaak oplost onder de douche

Waarom je werkproblemen vaak oplost onder de douche

Je hebt het ongetwijfeld weleens meegemaakt: sta je onder de douche of in de supermarkt en ineens lijk je dé oplossing voor je probleem op het werk te hebben. Maar dit is geen toeval.

De briljante ideeën die door je hoofd flitsen onder de douche komen niet zomaar uit de lucht vallen, zo weet creativiteitsexpert Rachel Janssen van de Rijmfabriek. Zij geeft al meer dan tien jaar training aan professionals.

"Als je met een probleem zit dat je niet hebt kunnen oplossen, blijft het in je achterhoofd draaien. Als we in een nieuwe context komen dan krijg je nieuwe informatie die je brein kan verbinden aan je vraag. En opeens denk je dan: hé, nu weet ik het!," zo vertelt ze aan nu.nl

'Oude denkroutes' loslaten

De douche is vaak een rustige plek waar je weinig nieuwe prikkels tot je krijgt. Op zo'n moment kun je jouw focus op je 'oude denkroutes' loslaten. Hierdoor kunnen de prikkels en informatie die je gedurende de dag hebt opgedaan op nieuwe manieren gerangschikt worden en kom je plotseling tot een ingeving, zo stelt de creativiteitsexpert. 

'Witte vlekken'

Neuropsycholoog Erik Scherder noemt zo'n rustmoment onder de douche 'witte vlekken'. En die hebben veel mensen nodig, zodat het brein vanzelf connecties maakt zonder dat we het doorhebben.

Praat met andere collega's

Wie creatiever wil worden moet zichzelf uitdagen, zo pleit arbeidspsycholoog Tosca Gort. Verzamel prikkels en informatie in een context die wat ongemakkelijk is, en sta open voor experimenten.

"Wat dat concreet betekent? Je kunt collega's benaderen die je normaal gezien ontwijkt. Stel: je werkt als bouwvakker. Praat een keer mee met de architecten over de bouwplannen. Op die manier krijg je nieuwe informatie die tot nieuwe ideeën kan leiden."

Het uitdagen gaat gepaard met de tweede tip: werk aan je zelfverzekerdheid. "Dat is eigenlijk het belangrijkst. Anders dood je je eigen ideeën. En hoe zelfverzekerder je bent, hoe meer je durft te experimenteren," aldus Gort. 

Bron: nu.nlBeeld: pexels.com/Bruce Mars

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in