• Psyche

Waarom de hersenen van vrouwen beter werken bij hogere temperaturen

Waarom de hersenen van vrouwen beter werken bij hogere temperaturen

Bij een hogere temperatuur voelen wij vrouwen ons niet alleen fijner, ook onze hersenen werken dan beter, zo blijkt uit Duits onderzoek.  

Voor het onderzoek werden meer dan 500 vrouwelijke en mannelijke proefpersonen getest onder verschillende temperaturen, oplopend van 16 tot 32 graden celsius. De proefpersonen kregen drie taken: een wiskundige, een taalkundige en het onderdeel cognitieve reflectie, waarbij vragen zo gesteld worden dat het eerste intuïtieve antwoord dat mensen bedenken fout is, zo meldt ad.nl.

Tegenovergestelde

En wat bleek? Bij een hogere temperatuur presteren vrouwen beter bij het onderdeel wiskunde en bij taalkundige opdrachten. Voor de mannen gold juist het tegenovergestelde. Zij scoren beter op deze onderdelen bij koudere temperaturen. Voor het onderdeel cognitieve reflectie bleek de temperatuur geen verschil te maken.

Temperatuur wel of niet hoger?

Het verschil tussen de prestaties van vrouwen bij een koudere en bij een warmere temperatuur is groter en preciezer te meten dan de afname daarvan bij mannen, zo stellen de onderzoekers. 

De thermostaat een paar graden warmer zetten kan voor de prestaties van een vrouwelijke werknemer een positief verschil maken, maar de prestaties van een mannelijke collega niet schaden, aldus de wetenschappers. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in medisch vakblad PLOS ONE,

Opvliegers

Maar hoe zit dat nu als je last hebt van opvliegers? Er zijn veel triggers die een opvlieger kunnen voorkomen. Een warme omgeving is geen trigger op zich. Wel kunnen zaken als overgewicht, roken, uitdroging en stress leiden tot een opvlieger.Stress is misschien wel de grootste trigger, deze verergert ook opvliegers. Het is dan ook belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid stress in jouw leven en waar je dit mogelijk kan verminderen. Lees meer hierover op energiekevrouwenacademie.nl.

Bronnen: PLOS One, ad.nl, energiekevrouwenacademie.nlBeeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in