Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Voorkom een vechtscheiding, neem samen één advocaat

Samen één advocaat nemen blijkt verrassend succesvol in het voorkomen van een vechtscheiding.

Bruidstaart scheiding

Scheiden doet lijden? Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn.

Het jaar telt twee pieken in echtscheidingen: na de feestdagen en na de zomervakantie blijken mensen wiens relaties toch al niet zo lekker gingen er echt klaar mee te zijn. Hoe nu verder? Samen één advocaat nemen blijkt verrassend succesvol in het voorkomen van een vechtscheiding.

Eén gezinsadvocaat

In Nederland loopt een proefproject ten einde waarbij stellen met kinderen, die in een moeilijke scheiding zijn beland niet twee tegenover elkaar staande ­ ad­vocaten, maar één gezinsadvocaat. Negen van de tien scheidende stellen kwam tot een akkoord.

De procedure op tegenspraak, met twee advocaten aan twee kanten, leidt tot situaties waarvan kinderen de dupe worden. Dat willen we ongedaan maken", zegt Cees van Leuven, die als familierechter in Nederland al veertig jaar complexe scheidingszaken behandelt, in het Nieuwsblad.

Van Leuven werkte mee aan het project ‘Gezinsadvocaat’, dat anderhalf jaar geleden in Nederland van start ging. Ex-partners die in een scheiding zitten, kiezen daarbij niet elk hun advocaat, maar krijgen één gezins­advocaat toegewezen die – samen met een psycholoog of orthopedagoog – de belangen van beide partners en vooral van de kinderen behartigt."

Brede aanpak

De kracht van deze aanpak is dat een scheiding niet eeuwig voortsleept, niet onnodig veel geld kost en het contact veel minder wordt gesloopt door verwijten over en weer. De gezinsadvocaat maakt een plan en pakte alle problemen aanpakt: juridisch, financieel en psychologisch.

Volgende maand worden de wetenschappelijke bevindingen van het proefproject bekendgemaakt. Maar familierechter Van Leuven noemt de resultaten nu al "verbluffend".

"In totaal zijn 36 koppels bij de hand genomen door een jurist en een psycholoog. Stuk voor stuk dossiers waarvan we weten dat ze moeilijk zouden lopen. Wel: twee stellen zijn uit het project gestapt. Twee stellen zijn weer samengekomen. De overige 32 zijn tot overeenstemming gekomen of zijn op weg daarnaartoe. Dat is heel bijzonder in dit soort complexe scheidingen." Conclusie? "Dit is een project dat aandacht en navolging verdient."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Getty Images