Thanksgiving in haar puurste vorm: dankbaar zijn

Door Ella Vermeulen
Thanksgiving in haar puurste vorm: dankbaar zijn

Echt waar, je wordt er een gelukkiger mens van.

Thanksgiving is zo'n beetje de belangrijkste Amerikaanse feestdag. Uit films en series weten we dat er uitgebreid wordt getafeld. Een kalkoen mag niet ontbreken en als dessert is er een pecannotentaart (en meestal veel gekibbel en een voedselcoma).

Oorspronkelijk is het een dankfeest voor de oogst en andere goede dingen, tegenwoordig lijkt die gedachte een beetje te worden ondergesneeuwd door het koopjesfestijn Black Friday dat om middernacht losbarst.

Een beetje dankbaarheid levert een gelukkiger bestaan op

In de kern is Thanksgiving echter een mooi concept, want een beetje dankbaarheid levert volgens onderzoeken een gelukkiger bestaan op. Veel mensen gaan jammer genoeg chronisch ontevreden door het leven. Het zou best eens kunnen dat we een beetje aan het doorslaan zijn in de 'beste versie van jezelf' hype.

Want als je altijd denkt: 'Mijn huis, lijf, baan, leven, vriendenkring, tuin en leefstijl is nog niet goed genoeg' ga je al snel voorbij aan wat er wel is. En dankbaar zijn is de beste remedie tegen die verzurende frustratie.

Het leven is niet volmaakt, het nieuws is naar, er is veel onrust, maar laat je daar niet in meezuigen. Je zit niet vast bij de Poolse grens, je hebt vermoedelijk een dak boven je hoofd, eten in huis, een bed om in te slapen en kunt vrij de natuur in om even je zinnen te verzetten. 

Niets staat je in de weg om nieuwe vrienden te maken of een andere baan te zoeken

Hopelijk heb je familieleden en vrienden waar je mee klikt en werk waar je voldoening uithaalt. Zo niet, dan staat niets je in de weg om nieuwe vrienden te maken of een andere baan te zoeken.

Kijken naar wat er wel is – de poes die spinnend op schoot ligt, de grappen van je puber, uitgebreid bellen met je beste vriendin – helpt enorm om meer van het leven te genieten.

Het maakt het bovendien makkelijker om eens iets aardigs voor een ander te doen en minder waarde te hechten aan uiterlijkheden of bezit. En tenslotte is het een geweldige stressbuster: wie kan relativeren, laat zich niet meer zo snel gek maken.

Wie geneigd is haar zegeningen te tellen heeft minder last van angst en neerslachtigheid

Bonus: wie geneigd is haar zegeningen te tellen heeft minder last van angst en neerslachtigheid. Daarnaast zijn dit mensen die over het algemeen aardiger, behulpzamer en empathischer zijn, wat ze prettig maakt om mee om te gaan. Zo trek je ook weer leukere mensen aan, waar je blij van wordt.

Ingewikkeld is het niet, begin eens met elke avond drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dat hoeft niets hoogdravends te zijn, knus binnen zitten terwijl het buiten regent is al een reden.

Er zullen vast apps voor zijn en je kunt het in de agenda van je smartphone doen, maar old school schrijven in een notitieboek maakt er meer een ritueel van én je leest het makkelijker nog eens terug bij een dipje.

Schrijven traint je om de goede dingen te zien en je gedachten niet te laten kapen door onvrede

Een andere manier is een bedankbrief te schrijven aan iemand die ooit iets voor je heeft gedaan of veel voor je heeft betekend. Die verstuur je of lees je live voor. Het onmiddellijke effect van deze oefening is groter dan bij welke andere oefening ook uit de positieve psychologie, zo blijkt uit onderzoek. Net als drie dingen opschrijven, traint het je hersens om de goede dingen te zien en je gedachten niet te laten kapen door onvrede.

Niet dat je nu altijd maar blij en tevreden moet zijn, natuurlijk. Vervelende emoties horen ook bij het leven. Je kunt fysieke pech hebben die je beperkt in wat je zou willen, je kunt in een lastige thuissituatie zitten – dankbaarheid is geen Haarlemmerolie die alles happy-de-peppy maakt.

Denk aan de olifantenpaadjes in je hoofd

Maar toch: als je vaak negatief denkt over je werk, jezelf, de wereld en anderen, kweek je bepaalde verbindingen in je hersenen die de negativiteit versterken. De hersenen zijn lui en maken het liefst gebruik van deze uitgesleten 'olifantenpaadjes' omdat dat minder energie kost. Zo worden zure mensen makkelijk steeds wat zuurder, bozer en gefrustreerder. 

Dit is meteen de reden dat het zo lastig is slechte gewoonten af te leren. Maar het kan wel en dagelijks even stil staan bij iets waar je dankbaar om bent – de hond die lekker aan het spelen is, net voor een stevige bui thuis zijn, een onverwacht goed boek dat je niet weg wilt leggen, een lief gebaar van je partner – kweek je nieuwe verbindingen en paadjes in het brein. Bewandel die vaak genoeg met gedachten over dingen waar je blij mee bent, en je vaker gelukkig voelen volgt vanzelf.  

Foto (c) Getty Images     

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in