Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Teun Toebes over zijn docu Human Forever: 'Stop mensen met dementie niet weg'

Teun Toebes over zijn internationaal geprezen documentaire Human Forever: 'Stop mensen met dementie niet weg.'

Human Forever Teun Toebes

De 24-jarige humanitair activist Teun Toebes heeft een missie: de levenskwaliteit van mensen met dementie verbeteren.

”We hebben in de wereld heel erg bedacht hoe we met mensen met dementie moeten omgaan. En daar hebben we iets opgeplakt. Maar we vragen eigenlijk nooit: hoe willen jullie nou leven? Zij vragen hulp bij het leven en wij beantwoorden dat met zorg. Maar zij willen helemaal niet zorg. Zij willen hun leven zo goed mogelijk inrichten.”

Toebes woont al jaren op de gesloten afdeling van een verpleeghuis als hij besluit deze missie naar een hoger plan te tillen. Tijdens een reis rond de wereld onderzoekt hij samen met zijn goede vriend en filmmaker Jonathan de Jong hoe in andere landen wordt omgegaan met dementie en wat we van elkaar kunnen leren om de toekomst mooier en inclusiever te maken.

Nu het aantal mensen met dementie de komende 20 jaar verdubbelt (in 2040: 81 miljoen mensen wereldwijd) is deze zoektocht geen vraag, maar een noodzaak, vinden hij en veel zorgprofessionals. 

Teun Toebes

“Na meer dan drie jaar over de wereld te hebben gereisd ben ik hoopvoller dan ooit dat wij de toekomst voor mensen met dementie hoopvoller kunnen inrichten," zegt Toebes. "We hebben jarenlang mensen met dementie alleen als verlies gezien. Het is nodig dat we mensen met dementie niet wegzetten op basis van ziekte. We moeten uitgaan van wat ze nog kunnen en wat ze nog willen. We moeten ze inclusief houden in onze samenleving en niet wegstoppen.”

Human Forever, a story about love for humanity is een indringende en ontwapenende film die op 9 oktober in Nederland in première gaat. Waar de film later te zien is, wordt bekendgemaakt via human-forever.com.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Teun Toebes