Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Tatjana Almuli: 'Het is niet zo dat dikke mensen altijd moeten en willen afvallen'

Overgewicht is alom aanwezig, maar soms wordt er een probleem gemaakt van iets waar de dikkerd in kwestie helemaal geen last van heeft. Kijktip!

Tatjana Almuli

In een samenleving waarin 'het leven is maakbaar' de norm is geworden en je niet van de slank = gezond norm mag afwijken, hebben mensen met overgewicht het vaak niet makkelijk.

Wie dik is, krijgt veel te maken met discriminatie en vooroordelen. Uit een onderzoek van 3vraagt/EenVandaag over gewicht en lichaamsbeeld onder 21.164 mensen gaf 54% van de mensen aan dikke mensen weleens veroordeeld te hebben als ze die zagen eten. Een op de tien mensen lacht dikke mensen weleens uit.

Van de mensen die zich omschrijven als ‘Heel dik’ heeft meer dan de helft in het afgelopen jaar een negatieve ervaring gehad met iemand in de zorg. En van de mensen die zichzelf omschrijven als 'Heel dik', is meer dan de helft dagelijks met hun lichaam bezig. 

Dikke vette leugens

'Dikke vette leugens' (van de makers van 'Maandverbond') is een uitgesproken eerlijke, vrolijke en kritische online serie voor en door dikke mensen. En ook voor mensen die zich dik voelen en iedereen die de ervaring van dik zijn beter wil begrijpen.

Eerlijk, vrolijk en kritisch

Host Tatjana Almuli interviewt elke week een relevante gast, en in korte video’s en artikelen worden de issues en veroordelen waar je als dik persoon mee te maken krijgt naar voren gebracht.

Almuni schreef eerder de autobiografie Knap voor een dik meisje, waarin ze vertelt hoe het is om op te groeien als dikke vrouw.

In het programma wil Almuli niet stellen dat dik-zijn gezond of ongezond is. 'Ik wil juist laten zien dat het niet altijd een kwestie is van minder eten en meer sporten, of dat dikke mensen altijd moeten en willen afvallen,' zegt ze in de Volkskrant. 'Vaak is het niet zo zwart-wit als wordt gedacht. Het is een complexere zaak met veel nuance, die we uitgebreid bespreken.'

Vanaf maandag 9 oktober op TikTok en NPO3.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Coco Olakunle | VPRO