Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Relatietherapeut Roefke Carmiggelt: 'Mensen willen steeds meer, daar gaan veel ruzies over'

Relatietherapeut Roefke Carmiggelt: 'Er is veel keuze en mensen willen steeds meer, daar gaan veel ruzies over in mijn praktijk.'

Vintage echtpaar ruzie

Debby Gerritsen praat in haar podcast Over de Liefde met bekenden en experts over liefdes-, lust- en levensvragen. Onlangs was relatie- en gezinstherapeut Roefke Carmiggelt te gast in de studio.

Door Debby Gerritsen

Haar levenservaring en een indrukwekkende carrière als relatie- en gezinstherapeut maken Roefke Carmiggelt een van de belangrijkste liefdes-experts van Nederland. Ze is 80 jaar, maar nog altijd druk aan het werk in haar Amsterdamse praktijk waar ze de afgelopen jaren veel veranderingen heeft gezien.

Debby Gerritsen

"De generatie van nu kan zich veel moeilijker binden," zegt Carmiggelt. "Ze vinden het lastig om beperkingen te accepteren in de liefde. Er is veel keuze, alles is mogelijk. Mensen willen steeds meer. Daar gaan veel ruzies over in mijn praktijk."

Rotsvast in de liefde

Zelf is Roefke rotsvast in de liefde. Vorige maand vierde ze haar 60-jarige huwelijk met schoolliefde Frank, waarvoor ze felicitaties kregen van ons koningshuis en burgemeester Halsema. "Wij waren pubers toen we elkaar leerde kennen. We zijn samen opgegroeid en hebben samen de liefde op alle fronten ontdekt. Dat vind ik zo fijn van onze relatie.”

Reden genoeg om Roefke het hemd van het lijf te vragen over haar geheimen voor een gelukkig en langdurige relatie. "Een van de belangrijkste ingrediënten is dat wij elkaar heel veel gunnen. Zeiken en zeuren over kleine dingen als de was, de tas, de vuilnis doen we nooit."

Podcast Over de Liefde

In de podcast Over de liefde gaat Debby Gerritsen op zoek naar verhalen over de liefde, seks en relaties in alle soorten en maten. Hoe daten we tegenwoordig? Wat spoken we allemaal uit in de slaapkamer? En is de traditionele huisje-boompje-beestje-relatie nog wel van deze tijd? Debby praat met experts en bekenden over de taboes en clichés. De aflevering met Roefke Carmiggelt vind je hier.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Getty Images