• Psyche

Praat mee met Nouveau: Alcohol, tussen genieten en gezondheid

Praat mee met Nouveau: Alcohol, tussen genieten en gezondheid

In Nouveau lees je deze maand over alcohol: Tussen genieten en gezondheid. Het is toch dat fijne feestje van lichte verdoving, dat intieme moment met vrienden waarop we ongeremd geheimen delen? Klopt. Maar alcohol blijkt een sluipmoordenaar. Met de nieuwe inzichten wordt het misschien wel tijd om dat geliefde glaasje te laten staan…

4 lezeressen vertellen over hun alcoholische gewoontes. Praat je mee?

Marilou (52): "Mijn agendaplanning wordt - als ik eerlijk ben - bepaald door drank."

'Ik heb een haat-liefde verhouding met drank. Niets zo lekker als borrelen met vrienden. Als ik eenmaal met witte wijn begin, lust ik er wel pap van. En dat is nou precies het probleem. 

Een of twee glazen vind ik niks, bij mij zijn het er al gauw vier of meer, met als gevolg dat ik me de volgende dag beroerd voel en heel schuldig. Want ik weet hoe slecht alcohol is.

Van de schrik drink ik dan een paar dagen niet om vervolgens weer aan de haal te gaan. Gelukkig drink ik altijd nog meer dagen niet dan wel, maar het houdt me wel bezig. Mijn agendaplanning wordt - als ik eerlijk ben - bepaald door drank.

Meer dan twee à drie keer per week wil ik niet afspreken met vrienden, omdat ik anders te veel drink. Alsof dat onlosmakelijk met elkaar verbonden is.  Ook plan ik nooit een vergadering op de dag na een etentje, omdat ik weet dat ik dan niet zo scherp ben.

Te gek voor woorden natuurlijk, maar het lukt me niet het te veranderen. Mijn enige redmiddel is dat ik me steeds rotter ga voelen the day after, waardoor ik vanzelf minder ga drinken.'

Francis (47): "Doordeweeks drink ik geen alcohol meer. Behalve als ik uit eten ga... Het gevoel dat het erbij hoort, zit nogal ingebakken."

'Drinken om dronken te worden heb ik nooit gedaan en tijdens mijn zwangerschap had ik geen enkel probleem met 'geen druppel'. Maar wijn drinken en af en toe iets sterkers, is voor mij veel meer dan 'innemen'. Het is een ritueel.

Afgezien van het feit dat mooie wijnen iets doen voor fijne gerechten, is het zo gezellig om aan het eind van de dag met je geliefde een fles open te trekken.

Hij vraagt als we in het weekeind staan te koken: "Wat wil je drinken...?" Ja, wijn, natuurlijk. En altijd weer zijn we stomverbaasd hoe snel zo'n fles leeg is. 'Wat? Die was zeker al halfleeg!?'

Vroeger trokken we dan gierend fles nummer twee open. Dat doen we nog maar hoogst zelden, al rekenen we een flesje bubbels vaak niet mee...

Toch drinken we doordeweeks geen alcohol meer. Behalve als ik uit eten ga... Het gevoel dat het erbij hoort, zit nogal ingebakken.'

Hanneke (52): "Vooral in het eerste jaar vonden vrienden mij heel ongezellig."

Twee jaar geleden stopte ze met alcohol. ‘Het besluit kwam kabbelend. Ik sliep altijd goed in, want er zát genoeg in, maar sliep minder diep en werd steeds vaker brak wakker. Ik greep elke situatie aan om te kunnen drinken.

Ik lag in die tijd ook behoorlijk met mezelf in de knoop, met drank op hoefde ik niet aan mijn problemen te denken.’

De stap om radicaal te stoppen was voor Hanneke vrij gemakkelijk. ‘Ik kwam er al snel achter dat het echt een gewoonte is. De eerste week was ik aan het tandhakken, maar daarna gingen er dagen voorbij dat ik er niet aan dacht.’

‘Vooral in het eerste jaar vonden vrienden mij heel ongezellig. “Ah toe, neem nou een glaasje. Eentje kan toch geen kwaad,” hoorde ik steeds. Drinken is sociaal geaccepteerd, dus ben je een loser als je niet meedoet.

Ik heb gelukkig vol kunnen houden. Ik ben weer fit en als het in de kroeg te gezellig wordt met lallende mensen, ga ik gewoon naar huis. Sta ik de volgende ochtend op met een helder hoofd, zij doorgaans met een flinke kater. En ik viel het eerste jaar tien kilo af, daar was ik ook heel blij mee.'

Ilse (48): "Als ik het in het weekend op twee glazen per dag kan houden, ben ik heel trots op mezelf."

 'Ik geef het toe: alcohol haalt voor mij het 'randje' van de dag en brengt me even, heel even in een verrukkelijk roesje.

Omdat ik weet dat dat gevaarlijk is, en ik de vanzelfsprekendheid wilde doorbreken, deed ik dit jaar mee aan Dry January. Speciaal voor de gelegenheid had ik alcoholvrije wijn gekocht, maar daarbij mis ik toch de geur, de kleur en de zintuiglijke ervaring van die eerste slok.

In het weekend heb ik daarom toch maar weer een echte fles wijn soldaat gemaakt. Stom, ik weet het. Maar ik troost me met de gedachte dat ik doordeweeks niet heb gedronken en zo blij werd van het frisse gevoel bij het opstaan.

Dat gevoel wil ik vasthouden, in elk geval van maandag tot en met donderdag. En als ik het in het weekend op twee glazen per dag kan houden, ben ik trots, heel trots op mezelf.'

Wat is jouw ervaring met alcohol en ben jij tevreden met je inname? Drink jij nog net zo veel als vroeger of juist niet? We zijn benieuwd naar je verhaal. Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder of bij dit Facebookbericht.