Podcast: de afterparty van je leven, een mee- of een tegenvaller?

Podcast: de afterparty van je leven, een mee- of een tegenvaller?

Ivo Niehe maakt een podcast over met pensioen zijn.

Wat te doen als je opeens veel vrije tijd hebt? Hoe ga je daarmee om? Ben je in staat aan iets totaal nieuws te beginnen of is de plotseling lege agenda een groot probleem? Wie weet de kansen te benutten en wie weet zich absoluut geen raad met de nieuw verworven vrijheid?

Bekende en onbekende Nederlanders uit alle lagen van de maatschappij vertellen over de kansen en valkuilen

Ivo Niehe komt met een serie podcasts over ons ‘derde leven’, de periode na je pensioen. Bekende en onbekende Nederlanders uit alle lagen van de maatschappij vertellen over de kansen en de valkuilen in de periode na hun werkzame leven. Persoonlijke verhalen van top- ondernemers en CEO’s van multinationals, maar ook van onbekende Nederlanders over deze grote verandering.

Ivo: ‘Als je ervan uitgaat dat we drie levens hebben, dan bestaat het eerste uit de jaren van leren, school en opleiding. ‘Leven twee’ staat in het teken van je ontplooien op basis van wat je geleerd hebt. In beide periodes is er sociale controle. Eerst onder meer van ouders en leraren, daarna van echtgenoten, bazen, collega’s en vaak genoeg ook van kinderen.

'In dat ‘derde leven’ moet je het ineens zelf uitzoeken, er is niemand die je bij de hand neemt'

Maar dan komt er een eind aan het werkzaam leven. ‘Hoera, vrij! Geen deadlines, geen verplichtingen meer!’ Sommigen vinden nieuwe uitdagingen en een leven vol inspiratie. Daar hoopt iedereen op, maar de realiteit is dat overgrote meerderheid pensionering ingewikkeld vindt. Want in dat ‘derde leven’ moet je het ineens zelf uitzoeken, er is niemand die je bij de hand neemt. De afterparty van je leven blijkt ineens veel minder aantrekkelijk dan je dacht. En dan moet je nog een flinke weg, tien, twintig of wel dertig jaar.

In ‘Je Derde Leven’ hoor je als luisteraar de positieve, inspirerende verhalen, verteld door wie erin slaagde nieuwe doelen te vinden, maar ook de ervaringen van het verlies van de werkomgeving of zelfs de identiteit.’

De podcast Je Derde Leven is te beluisteren vanaf 15 mei 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in