Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Plaknacht? Waarom je toch beter een laken over je heen trekt

Plaknacht en maar woelen door de warmte? Waarom je toch beter een laken over je heen trekt als je toch lekker (door) wilt slapen.

Vrouw vintage bed slapen

De overgang naar tropische temperaturen is dezer dagen vrij abrupt. De een vindt het verrukkelijk, de ander vindt het afzien, iedereen moet even wennen, zo werkt het menselijk lichaam nu eenmaal.

Blote zeester

Een van de vervelendste dingen aan warm weer, is het fenomeen plaknacht, waarin het eigenlijk te warm is om te slapen. De verleiding kan groot zijn om in je blootje als een zeester op je bed te gaan liggen, maar de kans is dan weer klein dat je zo snel indut.

Beetje dekking

Dat heeft meerdere redenen. We noemen muggen, die zo wel heel makkelijk aan een slokje komen. Maar ook het psychologische aspect van ergens onder kruipen telt mee. Je kunnen overgeven aan de slaap is een eerste levensbehoefte, maar het is ook een beetje eng. Het helpt onbewust om iets over je heen te voelen, bij wijze van bescherming. Zoals slechte slapers baat kunnen hebben bij een verzwaringsdeken die rustig maakt, zo helpt bij hittehaters een simpel katoenen laken.

Afkoeling

En dan is er nog een lichamelijke reden om een laken over je heen te trekken. Vlak voor je in slaap valt daalt je lichaamstemperatuur. Daar merk je in een plaknacht niet veel van, maar het gebeurt wel en eenmaal in slaap koel je nog wat meer af. En dan maakt dat laken vaak het verschil tussen rustig doorslapen en wakker worden omdat je het een beetje koud hebt. Heel fijn om de temperatuur in bed mee te kunnen regelen is een heel dunne zomerdeken (vaak prettiger dan een dekbed) die je combineert met een laken.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Getty Images