Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ook verslaafd aan je telefoon? Kijk deze docu!

Appen, door je socials scrollen, surfen of pushberichten bekijken - wie is er niet verslaafd aan haar telefoon? Kijk deze docu en je legt 'm vaker weg!

Erik scherder hanna verboom

In ’Je aandacht verdient aandacht’, duiken Hanna Verboom en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in het thema van schermtijd en aandacht.

In onze moderne wereld worden we overweldigd door visuele prikkels via telefoons, laptops en andere schermen, die allemaal vechten om onze kostbare tijd en aandacht. Samen onderzoeken ze de uitdagingen en bespreken ze oplossingen voor het cultiveren van aandacht in een wereld vol afleiding.

'Verslaafd aan mijn mobiel'

'Net als velen ben ik verslaafd aan mijn mobiel', zegt Hanna Verboom. 'Zodra ik een onbewaakt moment heb, grijp ik naar mijn device en begin te scrollen op social media of het beantwoorden van een volle whatsapp inbox. Steeds meer merk ik dat ik er overprikkeld van raak en niet kom tot wat ik echt wilde doen. Maar minderen lukt niet.

Samen met Hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder ben ik hierin gedoken, we ondervroegen anderen en Erik laat zien hoe schadelijk dit ‘onschuldige’ multimediagebruik eigenlijk kan zijn. Ik ben heel erg trots op deze docu en daarmee de aftrap van een serie aan korte documentaires waarin we ons mediagebruik en de perspectieven die we als waar aannemen, onder de loep nemen.’

Versnipperde aandacht 

Erik Scherder werpt licht op hoe onze hersenen hunkeren naar visuele stimulatie maar tegelijkertijd niet van multitasken houden. Wat doet versnipperde aandacht met ons brein? Hij onthult de impact van deze aandachtscrisis op ons vermogen om diepgaand te ervaren en legt uit wat het brein nodig heeft.

'Moeite doen is een work-out voor je hersenen, terwijl oppervlakkig surfen op allerlei social media je hersenen lui maakt,' zegt Scherder. 'Door steeds maar van Instagram naar TikTok naar Facebook en naar Twitter te hoppen, neemt je aandachtscapaciteit af. En dat moet je niet willen!’

Kies voor echte aandacht

Naast het perspectief van Scherder en Verboom, delen ook drie Nederlanders hun persoonlijke worstelingen met aandachtscrisis. Ze uiten hun gevoelens van het missen van betekenisvolle momenten door het gebrek aan echte aandacht, het verliezen van kostbare tijd en vertellen hoe zij omgaan met overprikkeling.

‘Je aandacht verdient aandacht' is ontwikkeld om bewustwording te creëren over de impact van mediaconsumptie op ons brein en gemoedstoestand. Laat je verrassen door deze eye-opening korte documentaire. Vanaf donderdag 6 juli gratis op Cinetree te zien.

Psyche
  • Cinetree