Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Neem een voorschot op je goede voornemens!

Stel niet te hoge eisen aan jezelf, dan houd je het veel makkelijker vol.

goede voornemens

Het is elk jaar weer een struggle: goede voornemens. Uit een Australische studie blijkt dat 80% van de voornemens in de tweede week van februari alweer gesneuveld zijn. We leggen de lat te hoog en verwachten te veel van onszelf. En dat leidt alleen maar tot teleurstelling. De truc? Denk klein! Stel niet te hoge eisen aan jezelf, dan houd je het veel makkelijker vol.

One small step…

Meer bewegen is één van de voornemens die elk jaar weer bij veel mensen op het lijstje staat. Je kunt je dan natuurlijk inschrijven bij de sportschool om je daar 4x per week minstens een uur lang in het zweet te werken. Niks mis mee, maar houd je dat langer dan een maand vol? Onder meer bewegen valt óók dat je wat vaker de trap neemt in plaats van de lift. Of dat je de auto laat staan en naar de supermarkt fietst. Parkeer je auto een straat verder van het kantoor. Allemaal kleine manieren om wat meer beweging te krijgen in je dagelijkse leven.

Gezond eten kan nu al!

Afvallen, nog zo’n klassiek voornemen. Veel mensen gooien op 1 januari al het ongezonde eten de deur uit en zetten zichzelf op een streng dieet. Maar de kans is groot dat je dat na een paar weken (en dat is al lang!) helemaal zat bent. Ook hier geldt: kleine stapjes. Doe bijvoorbeeld een suikerklontje minder in je koffie. Drink als je wakker wordt eerst twee glazen water en probeer gedurende de dag ook genoeg water te drinken. Schep iets minder grote porties op. Kleine veranderingen, groots effect.

Begin eerder

Waarom pas op 1 januari beginnen met kleine veranderingen aanbrengen, als dat nu al kan? De mens is een gewoontedier en heeft moeite met verandering. Begin nu alvast met die kleine veranderingen, dan ben je er aan het begin van het nieuwe jaar al iets meer aan gewend.

Doe het samen

Iets met gedeelde smart is halve smart. Maak je familie of vrienden deelgenoot van jouw voornemens. Misschien willen ze zelfs wel meedoen! Maar het is in elk geval fijn om iemand te hebben die regelmatig even bij je checkt of het allemaal nog lukt. Deel je plannen op social media, zodat je volgers weten waar je mee bezig bent. Dan kunnen zij die spreekwoordelijke schop onder je kont kan geven, mocht dat nodig zijn. En het met je mee vieren als het wel lukt, natuurlijk!

Maak van slapen een prioriteit

Het is misschien een open deur, maar goed slapen is essentieel. Dan komt namelijk je lichaam tot rust en verwerken je hersenen alle indrukken van de dag. Er vinden herstelprocessen plaats die ervoor zorgen dat jij weer fris en fruitig aan een nieuwe dag kunt beginnen. Iedere nacht worden je lichaam en geest als het ware gereset. Erg belangrijk, dus! Zorg daarom dat je een prioriteit maakt van goede nachtrust. Zo kun je overdag de wereld – en je voornemens - makkelijker aan.

Wees lief voor jezelf

Verandering is moeilijk. Is je doel tóch iets te groot? Geen probleem, stel ‘m gewoon bij naar iets dat wel haalbaar is. Wees ook iets te streng als het even een keer niet lukt. Dat kan namelijk altijd een keer gebeuren. Het belangrijkste is dat je volhoudt, ook als het even wat minder lekker gaat. Dat is de beste manier om te zorgen dat deze kleine veranderingen onderdeel worden van jouw nieuwe gewoontes.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Getty Images