Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Nederlanders op vakantie: waarom gaat het zo vaak mis?

Er zijn deze zomer nogal wat Nederlanders op vakantie in de problemen (of erger...) gekomen: waarom gaat het zo vaak mis?

wandeling dolomieten

'Totaal onvoorbereide Nederlandse familie raakt verdwaald en brengt nacht door op Oostenrijkse berg.'

Nieuwsbericht van vandaag, de Nederlanders maakten deel uit van een familie die vakantie vierde in Eisenerz, ten noordwesten van de stad Graz.

Niet voorbereid

Ze besloten om te wandelen op de Kaiserschild, een berg van bijna 2100 meter hoog. Ze waren daar niet op voorbereid. Zo droegen ze gewone schoenen en gewone kleren, en hadden ze geen verlichting en geen eten en drinken mee, aldus de politie. Op de terugweg verdwaalden de Nederlanders en kwamen ze in onherbergzaam gebied terecht.

In dit geval liep het goed af: 'Ze kwamen ‘s avonds in de problemen en konden pas in de vroege ochtend gered worden. Ze zijn uitgeput, maar ongedeerd.'

Zoveel verdrietig nieuws...

Verdrietiger waren de afgelopen weken de recente berichten waarin doden te betreuren waren. Een 19-jarige Nederlander overleed tijdens een wandeling in Italië. In de Franse Ardèche kwam kort daarna een echtpaar om het leven bij een val van een rots. Een 52-jarige Nederlander is overleden tijdens het wakeboarden op het Italiaanse meer Lago d’Iseo. Er kwam een ervaren bergbeklimmer in de Zwitserse Alpen om het leven. En twee Nederlandse mannen zijn na een kano-ongeluk verdronken in het Mathaux-kanaal in Frankrijk, toen ze het kind van een van hen probeerden te redden.

Minder alert, overmoedig, pech?

Elk jaar komen er mensen om op vakantie, maar het lijken er dit jaar wel veel te zijn. Hoe dat komt, is niet duidelijk. Het kan domme pech zijn en het is voor veel mensen de eerste 'echte' vakantie na de coronajaren, waardoor men misschien wat minder alert is op gevaar. Het zal niet helpen dat op de socials FOMO wordt aangejaagd: wie niet dat ene bijzondere kiekje kan plaatsen, voelt zich al snel tekort schieten.

Andere mindset op vakantie

Op vakantie heb je een andere mindset, ben je in een onbekende omgeving en heb je niet de structuur die je anders afremt, zodat je eerder denkt 'moet kunnen'. Maar drie uur wandelen op de Veluwe is bijvoorbeeld toch wel iets anders dan een hike op een Alp.

En tenslotte hebben 'beleving' en 'avontuur' op dit moment veel status. Daar is op zich niets mis mee, uit je comfortzone stappen kan een verrijkende ervaring zijn. Maar het is wel zaak je gezonde verstand te blijven gebruiken wat betreft voorbereiding, conditie en veiligheid. Of je nu op vakantie bent of in Nederland bent, pas goed op jezelf.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Getty Images