Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Narcisme: vrouwen maken een inhaalslag

'Laten we het eens uitgebreid over mij hebben.' Zelfbelang, al te glanzend zelfbeeld, lage frustratietolerantie, verslaafd aan aandacht, weinig emoties, empathie of gevoelens van berouw – narcisten zijn niet de gezelligste mensen om mee om te gaan. En er komen er helaas steeds meer bij. Het zijn ...

Narcisme: vrouwen maken een inhaalslag

'Laten we het eens uitgebreid over mij hebben.'

Zelfbelang, al te glanzend zelfbeeld, lage frustratietolerantie, verslaafd aan aandacht, weinig emoties, empathie of gevoelens van berouw – narcisten zijn niet de gezelligste mensen om mee om te gaan. En er komen er helaas steeds meer bij.

Het zijn vooral mannen, maar vrouwen zijn met een inhaalslag bezig, zegt Jan Derksen, emeritus hoogleraar klinische psychologie en psychotherapie, tegen RTL Nieuws. "Dat komt door de emancipatie: ze worden minder afhankelijk van mannen. Daar zijn narcistische trekken voor nodig."

Ook is het een typisch westerse aandoening, die veel minder voorkomt in bijvoorbeeld Afrika of het Midden-Oosten. "Mogelijk komt dat doordat de westerse cultuur veel individualistischer is."

Je kunt ook teveel prijzen

Uit onderzoek blijkt dat er steeds meer narcistische mensen zijn, vertelt Derksen. De wetenschapper denkt dat dat komt door de moderne opvoeding.

"Kinderen worden steeds specialer gevonden. De achterbankgeneratie, wordt dat ook wel genoemd. Ouders vinden de tekeningen die ze meenemen van de kinderopvang fantastisch, ze worden geprezen, zij bepalen (mede) wat er in een gezin gebeurt – en als het regent dan worden ze met de auto naar school gebracht. Daarmee worden hun narcistische trekken versterkt, in plaats van dat ze worden afgezwakt."

Sneeuwvlokjes

En al dat narcisme is niet prettig voor de omgeving, het creëert egoïstische mensen. "We zouden wat dat betreft wel wat stappen terug mogen doen in de opvoeding en cultuur. Want aandacht die je aan jezelf geeft, gaat ten koste van aandacht voor anderen."

Maar ook voor de narcisten zelf is het niet fijn. "Mensen met narcistische trekken worden zodra ze gaan werken flink gekrenkt, bijvoorbeeld doordat hun leidinggevende zegt dat ze iets niet goed hebben aangepakt. We zien nu mensen van 23 met een zogenaamde burn-out, omdat ze een slecht functioneringsgesprek hebben gehad. Die zijn daar helemaal kapot van. 'Waar zijn we mee bezig?' denk ik dan. Mensen die bijvoorbeeld 40 jaar keihard in de zorg hebben gewerkt, van hen mag je verwachten dat ze een burn-out krijgen. Niet van een twintiger die een keer 'nee' hoort."

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in