Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Mooi, magisch & mindful: 2017 wordt jouw beste jaar ooit

Meer balans in je leven. Het is voor de meeste 'druk druk druk'-mensen onder ons geen overbodige luxe. Of misschien ben je niet in balans omdat je nog bepaalde dingen in je leven niet hebt verwerkt. Een cursus mindfulness biedt uitkomst. Maar wat houdt het precies in? Daarover interviewde Nouveau...

Mooi, magisch & mindful: 2017 wordt jouw beste jaar ooit

Meer balans in je leven. Het is voor de meeste 'druk druk druk'-mensen onder ons geen overbodige luxe. Of misschien ben je niet in balans omdat je nog bepaalde dingen in je leven niet hebt verwerkt. Een cursus mindfulness biedt uitkomst. Maar wat houdt het precies in?

Daarover interviewde Nouveau.nl mindfulness-coach Sabina Huurneman (foto onder). Zij heeft een eigen praktijk in Hillegom en legt uit dat mindfulness alles behalve zweverig is.

Je hoort nu heel veel over mindfulness, maar wat is het precies?

"Mindfulness is een krachtige, no-nonsense methode om minder stress te ervaren en meer uit het leven te halen. De officiële naam is Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Het is een training van acht avonden en een dag, waarin je technieken leert, die helpen op een andere manier met lastige zaken in je leven om te gaan en die je thuis oefent."

Waar helpt mindfulness allemaal bij?

"Het is bewezen effectief tegen stress, piekeren en bij depressiviteit, het helpt je immuunsysteem, en je vermogen te herstellen. Mindfulness vergroot ook je concentratie en creativiteit. Het doel is om met een bewuste houding je leven rijker en completer te maken."

"Zonder tijd voor rust, rennen we de leuke dingen in het leven voorbij"

Klinkt goed, is het ook iets voor de nuchtere types onder ons? 

"Zeker! De training bestaat uit praktische oefeningen. Jij - wat je doet, en wat er nu speelt in je leven - dat is waarmee je werkt." 

We hebben het maar druk-druk-druk met z’n allen. Daarom is het misschien juist belangrijk om pas op de plaats te maken. Hoe zie jij dat?

"Zonder tijd voor rust, rennen we de leuke dingen in het leven voorbij. We zijn vaak geneigd om ons vooral te richten op, en druk te maken om, de dingen die moeten. Ook missen we de tijd en aandacht voor spontane dingen die niet in de agenda staan, zoals bijvoorbeeld met mooi weer naar buiten gaan, of even langs bij die vriendin. Juist de dingen waardoor we ons ontspannen en prettig voelen en die onze batterij opladen. Ook voor je gezondheid is het essentieel, zonder rust is er minder (goed) herstel, of dat nu van een kleine of grote inspanning is, van stress, een aandoening of een ziekte."

Lees ook: Verander je leven in 4 minuten (en je hoeft er je bed niet voor uit te komen)

Je geeft ook cursussen. Wat behandel je daarin?

"In acht avonden en een dag leer je een groot aantal technieken waarmee je loskomt van je automatische reacties en meer bewust in het leven leert staan. Het is opvallend hoe in acht weken bij elkaar komen en thuis oefenen mensen het effect gaan voelen. Vaak hoor je reacties van mensen die al heel lang met lastige dingen zitten, dat ze er niet meer mee worstelen. En dat dat vaak opvallend positieve gevolgen heeft, zoals beter slapen, minder stress, het gevoel het leven beter aan te kunnen, meer te genieten. De meeste mensen blijven de technieken ook lang na de training gebruiken."

Heb je, met alle feestdrukte voor de boeg, nog een relaxtip voor nu voor de lezeressen?

"Vraag je eens af waar je je prettig door voelt, wat ontspannend werkt voor jou, en plan dat eens aan het begin van je dag. We hebben de neiging om pas als onze to-do-list af is, ruimte te maken voor dingen die we leuk vinden, of voor broodnodige rust. Draai het eens om, begin je dag met tijd voor jezelf, of plan halverwege de ochtend wat tijd waarin je niets hoeft. Zo doorbreek je de neiging door en door en door te gaan."Tip van de coach:

"Als 'quick fix' vind ik het vaak goed werken om eens diep in te ademen, de adem even vast te houden, en langzaam uit te ademen, waarbij je in gedachten alle drukte, stress en zorgen van je af laat glijden. Het is zó simpel, maar als je het een paar keer doet, helpt het echt. Je geeft jezelf en je lichaam het signaal dat we ook best even wat hooi van die vork mogen laten vallen..."