Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Marieke (40) maakte een carrièreswitch

'Het voelde natuurlijk om voor een eigen bedrijf te gaan.' Wat als je leven noodgedwongen even tot stilstand komt? Dit is de laatste aflevering in een reeks korte interviews met vrouwen die sterker uit een burn-out kwamen. WIE Marieke Buijsse van der Heijden (40) BEROEP zelfstandig natuurcoach BU...

Marieke (40) maakte een carrièreswitch

'Het voelde natuurlijk om voor een eigen bedrijf te gaan.'

Wat als je leven noodgedwongen even tot stilstand komt? Dit is de laatste aflevering in een reeks korte interviews met vrouwen die sterker uit een burn-out kwamen.

WIE Marieke Buijsse van der Heijden (40)

BEROEP zelfstandig natuurcoach

BURN-OUT vijf maanden (2011) en vier maanden (2018)

‘Ik werkte nog geen jaar als re-integratiecoach toen bij mijn moeder in 2010 kanker werd ontdekt. Negen maanden later overleed ze. In die periode raakte ik zwanger van onze oudste zoon.

Een rouwproces en een kind krijgen was al veel bij elkaar. Daar kwam nog bij dat ik van mezelf zes maanden borstvoeding móest geven. Want als mijn moeder – kraamverzorgster van origine – me had geholpen, was dat vast ook gelukt. Ik heb die eindstreep gehaald, maar was mezelf wel totaal voorbijgelopen. Kort daarna liep de emmer over. Ik viel zomaar uit tegen een collega, en kon vervolgens niet meer stoppen met huilen.

'Ik moest eerder afgeremd dan aangespoord worden'

Eerst leek een weekje ziekteverlof me wel voldoende, maar dat sloeg nergens op. Gelukkig had ik een fijne werkgeefster. Zij kende mijn daadkracht en enorme loyaliteit, en begreep dat ik in plaats van aangespoord, eerder afgeremd moest worden.

In de tijd die volgde, ben ik heel bewust met rouwverwerking aan de slag gegaan. Ik heb fotoboeken rond mijn moeder gemaakt, ben gaan tekenen, schrijven en vooral ook veel gaan wandelen in het bos. Soms ging ik gewoon tegen een boom zitten. De natuur gaf zoveel rust dat toen het zaadje is geplant voor mijn carrièreswitch.

'Altijd maar moeten, de lat hoog leggen en te veel vanuit mijn hoofd leven'

Na mijn re-integratie heb ik een natuurcoachopleiding gevolgd en ben ik bij een andere werkgever trainingen en coaching gaan geven. Daarnaast begon ik een eigen bedrijf als natuurcoach. Uiteraard ben ik ook gaan werken aan mezelf. Altijd maar moeten, de lat hoog leggen en te veel vanuit mijn hoofd leven, dat was al langer mijn valkuil en de oorzaak van maag-, nek- en schouderklachten.

In 2018 ben ik toch nog een keer onderuitgegaan. Vlak voordat mijn man en ik gingen trouwen, werd bij mijn broer een hersentumor ontdekt, en op onze huwelijksreis maakten we een aardbeving mee die voor onze oudste zoon traumatisch was. Opnieuw te veel bij elkaar dus. Maar doordat ik dichterbij mijn gevoel stond, was ik er sneller bij. Én ben ik sneller hersteld.

'Verbinding met de natuur én je eigen natuur' 

Het voelde ook als een natuurlijke stap om na mijn herstel volledig voor mijn eigen bedrijf te gaan. Mijn missie is, zoveel mogelijk mensen in verbinding te brengen met de natuur en daardoor met hun eigen natuur. Daar word je een zelfverzekerder en gelukkiger mens van, zeg ik uit ervaring.’

BELANGRIJKSTE LESSEN

1 Een mooi streven is prima; jezelf dwingen niet.

2 Neem je lichaam serieus, ook als indicator van stress.

3 Omarm de natuur én je eigen natuur. Dan vind je rust, vertrouwen en tevredenheid.

Van natuurcoach Marieke Buijsse-van der Heijden verscheen onlangs het boek Natuurlijk weer aan het werk.

Openingsfoto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in