Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Lid worden van de 5 AM Club, is dat iets voor jou?

Avondmensen draaien zich beter nog een keertje om.  Het is er eentje in de categorie ijsbaden nemen, 'de beste versie van jezelf zijn' en Hell Week (een week lang vroeg opstaan, sporten, er tiptop uitzien, gezond eten, digitale detox, opruimen en oh ja, ook nog gewoon werken: de 5 AM Club.   Zelf...

Lid worden van de 5 AM Club, is dat iets voor jou?

Avondmensen draaien zich beter nog een keertje om. 

Het is er eentje in de categorie ijsbaden nemen, 'de beste versie van jezelf zijn' en Hell Week (een week lang vroeg opstaan, sporten, er tiptop uitzien, gezond eten, digitale detox, opruimen en oh ja, ook nog gewoon werken: de 5 AM Club.  

Zelfverklaard leden van de 5 AM Club veroveren de socials met hun gewoonte om vijf uur op te staan om meer uit hun dag te halen. Ze noemen het 'me time' en zeggen zo bergen te kunnen verzetten.

Het idee is niet nieuw, ruim twintig jaar geleden schreef Canadees Robin Sharma er al een boek over. Het zou je prestaties verbeteren en bijdragen aan het bereiken van je doelen, dromen en geluk.

Tom Cruise, Michelle Obama en Meghan, de hertogin van Sussex, zijn allemaal early risers die zo meer uit hun dag zouden halen. Dat valt nog best mee, want als echte ochtendmensen gaan ze ook vroeg naar bed, het is dus niet zo dat per se meer uren per dag productief zijn. Het is dan ook een hype'je waar alleen echte ochtendmensen enthousiast over zijn, zo'n 15 procent van de bevolking.

Slaapexpert Annelies Smolders denkt de het gros van de mensen, dat een neutraal chronotype (de natuurlijke aanleg van je lichaam om op bepaalde tijden wakker te zijn of te slapen) is, zichzelf wel zou kunnen aanleren om zo vroeg op te staan 'als dat je ding is'.

Maar ze zegt ook in Het Laatste Nieuws: "Hoe goed de methode van de 5 AM Club werkt voor jou, hangt af van je chronotype. Een avondmens presteert op school of op het werk beter in de avond dan in de ochtend. Voor een ochtendpersoon is dat andersom."

Heel eerlijk? Voor avondmensen is de 5 AM Club een kansloze optie en de heel grote groep die tussen ochtendmensen en avondmens in zit, heeft stevige motivatie nodig om er een succes van te maken.

"Te veel mensen hebben slaapproblemen," zegt Smolders. "Die ontstaan doordat ze rekening moeten houden met de school- of werkuren of met het uur waarop bijvoorbeeld hun partner, vrienden of ouders opstaan."

Een online hype volgen die niet overeenkomt met jouw chronotype, maakt het alleen maar moeilijker om een beetje fris en fruitig door je dag te komen.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in