Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Lente! 5 tips voor een rustige geest (en een prachtige tuin)

Na een lange winterslaap ligt de tuin er nu nog kaal en dor bij, maar nog even en de deuren gaan weer open, voor heerlijke warme middagen en zwoele avonden buiten, tussen het groen. En dat is heel erg goed voor je body & mind. Jekka Mc Vicar, ambassadrice van de organisatie ‘gezond via tuinbouw’,...

Lente! 5 tips voor een rustige geest (en een prachtige tuin)

Na een lange winterslaap ligt de tuin er nu nog kaal en dor bij, maar nog even en de deuren gaan weer open, voor heerlijke warme middagen en zwoele avonden buiten, tussen het groen. En dat is heel erg goed voor je body & mind.

Jekka Mc Vicar, ambassadrice van de organisatie ‘gezond via tuinbouw’, weet er alles van. Zij stelde een lijstje samen met tips voor in de tuin, waarmee we al onze stress en dagelijkse beslommeringen op goede wijze kwijt kunnen raken - en de tuin gezonder en levendiger maken. 

1. Maak een comfortabele zitplek 

Zoek een rustige, fijne plek op en maak daar een zitje waar je je terug kunt trekken zonder beeldschermen en met een boek of slechts je eigen gedachten.

Ontspannen zittend tussen het groen komen lichaam en geest het beste tot rust. Snuif de geuren op van de bloemen en de kruiden of strijk neer in het gras en staar, liggend op Je rug, eens een tijdje gedachteloos naar de wolken die figuren worden en dan weer vlagerig verdwijnen.

Dit zijn simpele vormen van meditatie die het hoofd en het lijf helpen te onthaasten en te ontspannen. 

2. Zorg voor veel bloemen 

Bloemen trekken vlinders aan en zorgen voor leven in een tuin. Maar ook kruiden trekken insecten aan. Op lavendel, rozemarijn en tijm komen veel bijen af, oregano is geliefd bij bepaalde vlinderfamilies. Ze vragen om weinig onderhoud, ruiken heerlijk en leveren zoveel mooi leven op. 

3. Plant en zaai voor op tafel 

Niets leukers dan een krop sla, tomaten of een bos wortelen van eigen grond. De smaak van eigengemaakte groente is veel voller en rijker dan die je in de supermarkt koopt, en het plezier vooraf, te zien hoe iets begint en met zorg uitgroeit, is niet in geld uit te drukken. 

Lees ook: Is dit plantje echt de remedie tegen het jojo-effect?

4. Zaadjes in de grond 

Het magische van een zaadje dat de grond in gaat en een paar weken later als prachtige bloem ontspruit. Dit soort kleine dingen brengen ons weer even terug naar de kern. 

5. Plant kruiden 

Kruiden nemen maar weinig plek in en zorgen voor zoveel heerlijke geuren in de tuin. Ze trekken insecten aan die de natuur tot leven brengen. Bovendien zijn kruiden heerlijk in ons eten.

Sommige ervan, zoals venkel, krijgen prachtige bloemen die, in het geval van venkel, zelfs eetbaar zijn (en goddelijk smaken). Als de bloemen veranderen in zaadjes, kun je er thee van maken.

Kruiden hebben naast een fijne geur ook een goede werking op onze gezondheid en worden niet voor niets gebruikt voor velerlei kwalen, zoals spijsverteringsproblemen.

Na de bloei zijn de zaden tijdens de winterperiode lekker voor de vinken en pimpelmezen, die dan verder weinig eten in de natuur vinden.