Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Laten we deze week eens zacht werken

Aan het begin van deze nieuwe werkweek, waar je fris of met tegenzin aan bent begonnen, even wat inspirerende inzichten. Nouveau's online redacteur kreeg een opmerkelijk persbericht in haar mailbox. Een van de definities van geluk: iets doen waar je zo van in een flow raakt dat de tijd ongemerkt ...

Laten we deze week eens zacht werken

Aan het begin van deze nieuwe werkweek, waar je fris of met tegenzin aan bent begonnen, even wat inspirerende inzichten. Nouveau's online redacteur kreeg een opmerkelijk persbericht in haar mailbox.

Een van de definities van geluk: iets doen waar je zo van in een flow raakt dat de tijd ongemerkt verstrijkt. Als ik zo kan werken, ben ik op mijn best. Zet mij met mijn laptop en een goed onderwerp ergens neer en je hebt geen kind meer aan me, hoe groot de klus die ik moet klaren ook is. 

Als zzp’er heb ik geluk, ik werk vooral thuis en kan stress daardoor zoveel mogelijk buiten de deur houden en in vrijheid opereren. Niet iedereen wordt hier blij van, maar voor mij zijn het ideale werkomstandigheden. Ik werk ‘zacht’ lees ik net in de Nationale Werkdruk & Zacht Werken-monitor 2019 die in mijn mail zat. 

Positieve kanten

‘Veel onderzoeken gaan over werkdruk en stress’, zegt Ellen de Lange-Ros, die opdracht gaf voor het uitvoeren van het onderzoek. ‘Vaak staan de negatieve aspecten van werkdruk en te hard werken centraal, maar er zijn ook positieve kanten. Maar liefst 88% van de werkende mensen geeft aan dat hun werk belangrijk voor ze is. Het geeft voldoening, je kunt je talenten inzetten, dromen realiseren, iets bijdragen. Die aspecten, ik noem dat ‘zacht werken’, zijn belangrijk voor een gezonde werkbalans. Stress gaat niet altijd over werkomstandigheden, je hebt zelf ook regie.’

Tegengeluid

Interessant om het eens van die kant te bekijken in een tijd waarin we om de haverklap horen dat bijna de helft van de werkende Nederlanders (45%) te maken heeft gehad met een burn-out of daar nu mee worstelt. Een tegengeluid blijkt uit dit ‘zacht werken’-onderzoek: zo geeft 80% van de werkende beroepsbevolking aan dat ze in staat zijn hun talenten in te zetten in hun werk en voor maar liefst 79% geeft werk een fijn gevoel, terwijl 87% plezier heeft in het werk. Kunnen mensen zacht werken, dan zorgt werk voor plezier en zingeving. Zacht werken is je energie bewust inzetten in je werk, waardoor je meer bereikt, met meer flow. 

Zombiegedrag

Dat klinkt natuurlijk leuk en aardig, deze onderzoeksresultaten, maar door dit te beseffen verdwijnen venijnige chefs, reorganisaties, vermoeidheid en andere stressveroorzakers natuurlijk niet ineens als sneeuw voor de zon. Dat weet De Lange-Ros ook na dit onderzoek. Er zijn wel degelijk zaken waar we bewust aandacht aan moeten besteden in onze levens, want de monitor wijst uit dat maar liefst 40% van de mensen na het werk regelmatig tot vaak last van zogenaamd zombiegedrag en kleine verslavingen, zoals te lang tv-kijken, of te veel alcohol drinken of snacken. Opvallend is dat juist hoger opgeleiden hier vaker last van hebben.

Uitdagingen

En ook beeldschermwerk eist zijn tol. Zo heeft 59% van de werkende Nederlanders rugpijn, nekpijn of stijve spieren, maar liefst 28% heeft weleens last van hoofdpijn en 26% slaapt slecht vanwege het werk. Ook heeft 20% van de mensen last van extreme vermoeidheid. ‘Deze cijfers laten zien dat we in het welvarende Nederland anno 2019 volop uitdagingen hebben als het om werk gaat’, zegt De Lange-Ros. 

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in